• Rekordni niz nastavljen – najtopliji april od kada se vrše merenja

  Kao što smo se prethodnih meseci već navikli, i april je oborio rekord i postao najtopliji april od kada se vodi evidencija. Bio je to jedanaesti mesec zaredom rekordnih temperatura kopna i trinaesti sa najvišom temperaturom mora.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Rekordni niz nastavljen – najtopliji april od kada se vrše merenja
  Foto: Pixabay

  Mesečni izveštaj Klimatskog centra „Kopernikus“ ukazuje na izuzetno trajanje rekordnih temperatura izazvanih prirodnim događajem El Ninjo i dodatnom energijom zarobljenom u atmosferi i okeanu gasovima staklene bašte kao posledicom ljudskih aktivnosti. Sličan niz dogodio se ranije tokom snažnog El Ninja 2016.

  April je bio 1,58 stepeni topliji od aprilskog proseka s kraja 19. veka, predindustrijskog referentnog perioda.

  Prosečna globalna temperatura površine mora bila je 21,04 stepena što je najviša ikada zabeležena za taj mesec. Ipak, to ne znači da svet nije uspeo da postigne temperaturni cilj Pariskog sporazuma, jer se on odnosi na dugoročni porast temperature tokom decenija.

  „Veliki broj ekstremnih vremenskih i klimatskih događaja, uključujući rekordne dnevne i mesečne temperature i količine padavina, verovatniji su u toplijem svetu. Temperatura površine mora u nekoliko okeanskih basena, uključujući i tropski pojas, i dalje je rekordno visoka, oslobađa više toplote i vlage u atmosferu i na taj način pogoršava uslove“, rekao je stručnjak za klimu SMO Alvaro Silva.

  U većem delu severozapadne, centralne i severoistočne Evrope bilo je pretežno vlažnije od proseka.

  Dok je veći deo južne Evrope bio suvlji od proseka. El Ninjo u istočnom ekvatorijalnom Pacifiku nastavio je da slabi prema neutralnim uslovima, ali su temperature morskog vazduha ostale na neobično visokom nivou.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija