• Rezultati izbora postali zvanični, teče rok za dodelu mandata

  U Službenom glasniku Republike Srbije objavljen je ukupan izveštaj o rezultatima izbora za poslanike Skupštine Srbije, prema kojima u parlament ulazi 10 lista, od kojih je pet manjinskih.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Rezultati izbora postali zvanični, teče rok za dodelu mandata
  Foto: Pixabay

  Srpska napredna stranka imaće 129 poslanika, Srbija protiv nasilja 65, Socijalistička partija Srbije 18, koalicija NADA 13 i Mi glas iz naroda 13 mandata. Od manjinskih stranaka Savez vojvođanskih Mađara imaće šest mandata, lista Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu dva, SDA Sandžaka – Sulejman Ugljanin dva i po jedan Ruska stranka i lista politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi.

  Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević rekao je da od petka, 12. januara teče rok od 10 dana za dodelu mandata poslanicima.

  Mandati se dodeljuju kandidatima za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata sa izborne liste i izdaje uverenja o izboru za narodnog poslanika.

  U roku od 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora treba da bude održana prva sednica novog saziva parlamenta, koju saziva predsednik parlamenta iz prethodnog saziva.

  Kako je predviđeno Poslovnikom o radu parlamenta, prvoj sednici Skupštine, do izbora predsednika Narodne skupštine, predsedava najstariji poslanik, a pomažu mu po jedan, najmlađi, narodni poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar parlamenta.

  Na prvoj sednici potvrđuju se mandati poslanika, bira se predsednik, potpredsednik i generalni sekretar parlamenta, a po pravilu biraju se i članovi radnih tela i stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

  Narodni poslanik stiče prava i dužnosti u Narodnoj skupštini danom potvrđivanja mandata. Posle potvrđivanja mandata, poslanici polažu zakletvu.

  Rok za formiranje Vlade je 90 dana od dana konstituisanja Narodne skupštine. Pre izbora Vlade uslediće konstultacije predsednika države sa šefovima poslaničkih grupa, nakon čega će on odlučiti kome će dati mandat za sastav Vlade.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Da li je Srbija spremna za meso iz laboratorije

  Analitičar i urednik platforme Poljoprivredne novosti, agronom Miloš Stojanović, kaže da se zamenski proizvodi za meso i dalje uglavnom prave od biljaka i da je proizvodnja mesa u laboratorijama […]