• Rok za prijavu za besplatne udžbenike produžen do 26. aprila

  Ministarstvo prosvete produžilo je rok do 26. aprila 2024. godine za prijavu za besplatne udžbenike i druga nastavna sredstva iz udžbeničkih kompleta, koje dodeljuje Ministarstvo prosvete za određene kategorije učenika.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Rok za prijavu za besplatne udžbenike produžen do 26. aprila
  Foto: 013info

  Ministarstvo prosvete od ove godine proširilo je kategorije učenika osnovnih škola koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike, tako da pravo na besplatne udžbenike ostvaruju i učenici koji boluju od retkih bolesti, učenici koji ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć, kao i učenici iz porodica u kojima je nosilac roditeljske brige samo jedan roditelj, odnosno ukoliko je drugi roditelj preminuo ili je nepoznat.

  Kako je saopšteno iz Ministarstva, kao i prethodnih godina, pravo na besplatne udžbenike za školsku 2024/2025. godinu ostvaruju i učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći), učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu (IOP 1 i IOP 2).

  Takođe, pravo na besplatne udžbenike ostvaruju učenici sa izuzetnim sposobnostima koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu sa proširenim i obogaćenim sadržajima, odnosno po IOP 3, učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, koji se obrazuju po individualnom obrazovnom planu, a potrebni su im prilagođeni udžbenici, kao i učenici koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, a kojima je potrebno prilagođavanje (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format).

  Učenici iz porodica u kojima je troje i više dece u sistemu obrazovanja i vaspitanja, takođe imaju besplatne udžbenike, s tim da navedeno pravo ostvaruje dete/deca koja su učenici osnovne škole.

  Ukoliko osnovnu školu pohađa više dece iz porodica koje ostvaruju pravo za dobijanje udžbenika na osnovu ovog kriterijuma, udžbenike dobija dete/deca koja su prva počela da stiču osnovno obrazovanje i vaspitanje, bez obzira na redosled rađanja.

  Tu su i učenici prvog i drugog razreda osnovne škole koji su gluvi, a kojima su potrebni prilagođeni udžbenici u elektronskom formatu, sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

  Kompleti udžbenika koje obezbeđuje Ministarstvo su u prvom ciklusu (od prvog do četvrtog razreda) osnovnog obrazovanja i vaspitanja, za predmete matematika, srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet.

  U drugom ciklusu (od petog do osmog razreda) osnovnog obrazovanja i vaspitanja, za predmete matematika, srpski jezik i književnost/maternji jezik, odnosno srpski jezik/maternji jezik, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.

  Ministarstvo prosvete Program besplatnih udžbenika sprovodi od 2011. godine u cilju dodatne podrške učenicima iz osetljivih kategorija, ali i podrške nadarenim učenicima.

  Imajući u vidu važnost dostupnosti obrazovanja za sve, Ministarstvo obezbeđuje besplatne udžbenike na jezicima nacionalnih manjina za navedene kategorije učenika.

  Za nabavku besplatnih udžbenika Ministarstvo je u budžetu za ovu godinu obezbedilo 792 miliona dinara.

  Škole preko odeljenskih starešina i učitelja, putem uspostavljenih kanala komunikacije, blagovremeno obaveštavaju roditelje, odnosno druge zakonske zastupnike učenika o proceduri, neophodnoj dokumentaciji i rokovima, saopšteno je iz ministarstva.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija