• Selekcije „Europe 4 Kids”, „Best of Europe” i “Omaž dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka” u predfestivalskom programu 31. Festivala evropskog filma Palić

  U ovogodišnjem predfestivalskom programu Festivala Evropskog filma Palić, od 11. do 17. jula u bioskopu Eurocinema u Subotici biće predstavljene selekcije „Europe 4 kids”, „Best of Europe” i “Omaž dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka”.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Selekcije „Europe 4 Kids”, „Best of Europe” i “Omaž dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka” u predfestivalskom programu 31. Festivala evropskog filma Palić
  Toni i Sheli, kadar iz filma

  U okviru selekcije „Europe 4 Kids“, svakog dana od 11. do 17. jula u 17 časova u Bioskopu Eurocinema, biće prikazano sedam dečijih filmova koji su svoju bioskopu premijeru imali u 2022. i 2023. godini: „Drevna mišologija“ (animirani film, Francuska), „Škola magičnih životinja“ (igrani film, Nemačka), Ričard Roda 2 (animirani, Belgija, Nemačka, Norveška), „Toni, Šeli i magično svetlo“ (animirani, Češka, Mađarska, Slovačka), „Lesi – nova avantura (igrani, Nemačka), Družina iz džungle 2 – svetska turneja“ (igrani, Francuska) i „Pustolovine Bubamare i crnog mačka“ (animirani, Francuska).

  Od 11. do 14. jula u Bioskopu Eurocinema, neposredno pred početak projekcija filmova iz programa “Europe 4 Kids”, publika će moći da pogleda i selekciju kratkih animiranih filmova sa ABIFF Međunarodnog filmskog festivala animacije iz Bukurešta: “Breaza – legenda o ukaljanoj ženi” (11. jul), “Večito pitanje” (12. jul), “Nasleđe” (13. jul) i “Princeza” (14. jul).

  U okviru selekcije “Best of Europe” od 19h u bioskopu Eurocinema, svi zainteresovani će imati priliku da pogledaju sedam evropskih i domaćih ostvarenja koja su obeležila prethodne dve godine. Na repertoaru će od 11. do 17. jula biti filmovi : drama “Nepoželjni” Lađa Lija, “Crveno nebo” Kristijana Pecolda, najbolji film u takmičarskom programu na prošlogodišnjem izdanju Festivala evropskog filma Palić, kanski pobednik iz 2022. godine – “Trougao tuge” Rubena Ostlunda (u terminu od 18:30), drama/triler “Naslednik” reditelja Havijera Legranda, dokumentarac “Na brodu Adaman” koji je osvojio Zlatnog medveda na prošlogodišnjem Berlinalu,“Dogman” čuvenog reditelja Lika Besona, i komedija “Samo tri dana” Tareka Budalija.

   

  Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka održava se od 15. do 17. jula u Bioskopu Eurocinema, od 21 čas. U ponedeljak 15. jula na programu je film “Ljubav i drugi zločini” Stefana Arsenijevića, u kome glavnu ulogu igra Anica Dobra – ovogodišnja laureatkinja Lifke u kategoriji domaćih stvaralaca. U utorak 16. jula biće prikazano ostvarenje “Brighton 4th” reditelja Levana Koguašvilija, na kome je direktor fotografije bio Fedon Papamihael, dobitnik Lifke u kategoriji inostranih stvaralaca. Rad reditelja Ademira Kenovića, ovogodišnje regionalne Lifke, biće predstavljen kroz film “Kuduz” iz 1989. godine.

  Pred sam početak zvaničnog festivalskog programa, 18. jula u okviru programa “Bioskop na plaži”, u Plaža Baru na Paliću u 21 čas biće prikazan domaći bioskopski hit “Poslednji strelac” reditelja Darka Nikolića, sa Nenadom Jezdićem u glavnoj ulozi.

  1. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 20. do 26. jula 2024. godine, na Paliću i u Subotici. Na ovogodišnjem festivalskom izdanju publika će biti u prilici da pogleda više od 140 filmova u 17 selekcija, a u festivalskom programu učestvovaće preko 100 filmskih profesionalaca iz zemlje i inostranstva, koji će boraviti na Paliću.

  Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni prijatelji i medijski partneri.

  Sponzor – prijatelj Festivala evropskog filma Palić više od 20 godina je Gorki List, kao nezaobilazan deo naše umetničke scenografije, ali i partner koji podstiče angažovanje publike da istražuje doživljaje prezentovanih filmskih ostvarenja kroz Gorki List nagradu publike.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija