• SEPA: U 13 gradova u Srbiji prekoračene granične dnevne vrednosti koncentracija PM 10

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  U prethodnim danima zabeleženo je prekoračenje granične dnevne vrednosti koncentracija PM 10 suspendovanih čestica u 13 gradova u Srbiji, saopštila je danas Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA).

  Prekoračenja su zabeležena u Beogradu, Smederevu, Valjevu, Kragujevcu, Kosjeriću, Popovcu, Čačku, Užicu, Nišu, Novom Sadu, Novom Pazaru, Pirotu i Pančevu.

  Prekoračenja graničnih vrednosti koncentracija sumpordioksida, azotdioksida, ugljenmonoksida i ciljne vrednosti prizemnog ozona nisu evidentirana ni na jednom mernom mestu u Srbiji, navodi se u saopštenju.

  Kako se navodi, polje visokog vazdušnog pritiska nad centralnom i južnom Evropom, odsustvo vetrova i vertikalnih strujanja vazduha doprineli su zadržavanju visokih koncentracija suspendovanih čestica PM 10 i PM 2,5 u prizemnom sloju atmosfere što je razlog za prekogranine vrednosti koncentracije čestica PM 10.

  Na trenutno zagađenje nedvosmisleno utiče upotreba individualnih ložišta i toplana toplotne snage manje od 50 megavata, koje na godišnjem nivou doprinose ukupnoj emisiji PM 10 suspendovanih čestica u udelu od 65 odsto, a PM 2,5 suspendovanih čestica u udelu od 80 odsto.

  U prethodnim danima zabeleženo je prekoračenje granične dnevne vrednosti koncentracija PM 10 suspendovanih čestica u 13 gradova u Srbiji, saopštila je danas Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA).

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  PIO fond: Pokušaj prevare penzionera

  Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) saopštio je danas da dobijaju informacije od korisnika da ih nepoznate osobe zovu telefonom i upućuju gde da preuzmu penzionerske kartice, te ističu da Fond PIO tako ne poziva korisnike i da je reč o pokušaju prevare penzionera.

  Nije bezbedno kupovati lekove putem interneta

  Već je poznato da je odnedavno lek Ozempik jedan od traženijih na tržištu lekova, ali ne samo zbog toga što se koristi u lečenju dijabetesa tipa 2, već zbog toga što ga mnogi, bez saveta i preporuke lekara koriste kako bi smršali. To je dovelo do nestašice tog leka i u apotekama kod nas, a poslednjih dana priča je otišla još dalje uz informacije da se pojavio i falsifikat Ozempika. Nije bezbedno kupovati lekove putem interneta, a u našoj zemlji to je čak i zakonom zabranjeno, poručuju stručnjaci.

  U četvrtak počinje 15. Filmski festival Merlinka

  Petnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka počinje sutra, 7. decembra u 20 časova svečanim otvaranjem u Domu Omladine Beograda. Na otvaranju će, uz predstavljanje programa festivala, biti obeleženo i 20 godina od smrti Vjerana Miladinovića Merlinke, po kome je festival i dobio ime. Prisutnima će se obratiti Daniel Emeri, ambasador Australije u Srbiji, i australijsko-makedonski reditelj Goran Stolevski, koji će otvoriti festival.