• Sezona gripa, kovida i velikog kašlja – kako ih razlikovati?

  Sezona gripa i virusa uveliko je aktuelna. Znamo da se situacija nakon praznika često pogorša, čemu svedoče i gužve u domovima zdravlja. Povišena temperatura, kašalj i malaksalost, prvi su simptomi, a sa Instituta za javno zdravlje Srbije „Doktor Milan Jovanović Batut“, navode da je najveći broj obolelih od velikog kašlja zabeležen upravo na teritoriji Južnobačkog okruga.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Sezona gripa, kovida i velikog kašlja – kako ih razlikovati?
  Foto: Unsplash

  Kada govorimo o kliničkoj slici obolelih teško je razlikovati simptome kovida i gripa. Temperatura i malaksalost, umor glavni su simptomi bolesti.

  „Teško je razlikovati simptome pa je najbolje da se pacijenti testiraju kako bi sa sigurnošću znali da li je kovid ili virus gripa. Potreba za ležanje, odnosno „obaranje u krevet“, trenutno je karakteristika pacijenata kod kojih se potvrdi kovid“, kaže docent dr epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Vojvodine, Miroljub Ristić. 

  Srećom, klinička slika obolelih od kovida je, uglavnom, blaga osim kod starijih pacijenata, naročito onih koji imaju udružena oboljenja.  Slična situacija je i sa gripom zato je izuzetno važno da se oboleli na vreme jave lekaru. 

  Kako smo uz vakcine opet došli do epidemije velikog kašlja za epidemiologa Ristića i nije veliko iznenađenje.

  „Istina je da se tokom pandemije kovida vakcinacija nije sprovodila u punom obimu hteli mi to da priznamo ili ne!  Uz to, činjenica je da se svake treće i pete godine javlja epidemija velikog kašlja i to se može reći i za 2023. godinu“, smatra epidemiolog Ristić.

  Ukoliko se kašalj javlja uglavnom noću, kašljete do zacenjivanja sa pojavom lepljive sluzi vrlo je verovatno da niste „samo“ prehlađeni. 

  Kada se završi školski raspust očekuje se da posle nedelju – dve u kolektivu bude više obolele dece.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Kako (zaista) da reklamirate račune za struju?

  Više građana je dobilo značajno veće račune za struju u odnosu na prethodnu godinu, što je izazvalo burne reakcije. U javnosti su se pojavile razne teorije o tome da su u pitanju posledice […]