• Slavili su Makedonci i njihovi prijatelji

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  PANČEVO, 5. avgust – Pod pokroviteljstvom Nacionalnog saveta, a u organizaciji udruženja i asocijacija, Makedonci u opštini Pančevo su nizom aktivnosti obeležili Ilinden.

  Akcenat je stavljen na aktivnosti koje su organizovane u Jabuci, Kačarevu, Glogonju i Plandištu, kao mestima na koja su se doselili Makedonci pre sedam decenija.

  Kao i prethodnih godina, proslava ovog značajnog datuma makedonske istorije, je počela tradicionalnom manifestacijom „Gravče-tavče“, koja se po deveti put održala 30. jula u Jabuci. Na ovom festivalu etno-hrane učestvovala su udruženja iz Republike Srbije i Republike Makedonije koja su se takmičila u spremanju ovog specijaliteta.

  Prema odluci žirija najbolje gravče-tavče je spremilo udruženje „Lavice“ iz Skoplja, drugo mesto je osvojio „Pelister“ iz Bora, dok je treće mesto pripalo udruženju „Vardar-Niš“. Priznanje za najlepši štand je dobilo udruženje „Ilinden“ iz Leskovca.

   

  Pored makedonskih, na ovoj manifestaciji su bila prisutna i udruženja drugih nacionalnih zajednica koja su preko rukotvorina i specijaliteta predstavila svoju kulturu i tradiciju. 

  U Jabuci se tradicionalno već devet godina pre Ilindena organizuje i Međunarodna dečija likovna kolonija, u kojoj učestvuju mladi umetnici od petog do osmog razreda iz Pančeva, Plandišta, Dolova, Jabuke, Zrenjanina, Tetova i drugih mesta. Oko 40 likovnih dela, koja su nastala tokom trodnevog stvaranja, izloženo je 1. avgusta u Domu kulture „Kočo Racin“ u Jabuci.

  Udruženje „Vardar-Kačarevo“ je ove godine imalo čast da bude organizator centralne proslave Ilindena. U prepodnevnim časovima u regionalnoj kancelariji Nacionalnog saveta u Kačarevu održana je svečana akademija na kojoj su, pored članova udruženja i Nacionalnog saveta, prisustvovali i predstavnici lokalne vlasti, grada Pančeva, Pokrajine i Ambasade R. Makedonije.

  Prisutne su pozdravili i praznik čestitali zamenik sekretara u Sekretarijatu za upravu, obrazovanje i nacionalne manjinske zajednice, Milan Kovačić, savetnik u makedonskoj Ambasadi, Bojan Đorđev, gradonačelnik Pančeva, Saša Pavlov i predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne zajednice, Borče Veličkovski. U kulturno-umetničkom programu, starogradskim pesmama se predstavio Centar za kulturu iz Krive Palanke „Raspevani Palančani“.

   

  Nakon završetka svečane akademije gosti su položili cveće ispred biste Goce Delčeva koja se nalazi u dvorištu istoimene škole u Jabuci, čime je odata počast svim borcima koji su dali život za slobodu makedonskog naroda.

  U okviru centralne proslave organizovana su i sportska takmičenja na jezeru u Kačarevu, gde su se ekipe sastavljene od predstavnika makedonskih udruženja takmičile u bacanju kamena, pikadu, odbojci, plivanju, nadvlačenju konopca itd.

  Centralna proslava u Kačarevu je završena koncertom na kom su učestvovale pevačke grupe „Makedonke“ iz Beograda i „Toše Proeski“ iz Kačareva. U programu su učestvovali i dueti sastavljeni od članova udruženja, a uz nastup dueta Selimova-Želčevski žitelji Kačareva su igrali i pevali do kasno u noć.

   

  Ilinden je poseban dan i po tome što u goste dolaze kulturno-umetnička društva koja učestvuju u programima obeležavanja. Ove godine gost udruženja „Ilinden-Jabuka“ je bio Centar za kulturu iz Krive Palanke „Raspevani Palančani“, koji su se, pored učešća u programu za proslavu Ilindena  i Svetog Ilije u Jabuci zajedno sa mešovitim inkluzivnim horom „Zvuci u Jabuci“, predstavili delom svog repertoara 31. jula u Glogonju na zajedničkom koncertu sa folklornom sekcijom pri Domu kulture „Mladost“. Makedonskim starogradskim pesmama  su 1. avgusta razveselili Makedonce u Plandištu.

  Liljana Lazareska

  PANČEVO, 5. avgust – Pod pokroviteljstvom Nacionalnog saveta, a u organizaciji udruženja i asocijacija, Makedonci u opštini Pančevo su nizom aktivnosti obeležili Ilinden.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Objavljene nove cene goriva

  U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 204 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 185 dinara po litru, saznaje […]

  Sprečeno krijumčarenje migranata preko Drine

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u nastavku aktivnosti Štaba za suzbijanje iregularnih migracija u Malom Zvorniku, sinoć su sprečili krijumčarenje migranata preko Drine i državne […]