• Sledi pojačana kontrola turističke inspekcije

  Turistička inspekcija u predviđenim rokovima i na zvaničnoj stranici objavljuje izveštaje o radu, a u narednom periodu će usvojiti sve preporuke Državne revizorske institucije (DRI).

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Sledi pojačana kontrola turističke inspekcije
  Foto: Pixabay

  U planu je da se unapredi nadzor nad poverenim poslovima, a kada je reč o republičkoj inspekciji, sigurno se može očekivati i pojačana kontrola i pronalaženje neregistrovanih objekata u cilju sprečavanja sive ekonomije, kažu u Ministarstvu turizma i omladine povodom izveštaja „Unapređenje turizma u Srbiji”, koji je predstavio DRI. Kako dodaju, jedna od preporuka je i da se obezbedi ili unapredi nadzor nad naplatom boravišne takse koja je poverena lokalnim samoupravama.

  – Mogućnosti Srbije su ogromne u odnosu na broj posetilaca i prihoda. Sve to može biti u mnogo većem iznosu, ukoliko bismo se bolje organizovali. Naš cilj je da ukažemo na uzroke sistemskog problema, a to je upravljanje turističkim ponudama – rekao je predsednik DRI i generalni državni revizor Duško Pejović. Kako je navedeno u izveštaju, u strategiji razvoja turizma Srbije za period od 2016. do 2025. kao slabosti navedene su neprepoznavanje značaja turizma kao faktora ekonomskog rasta, visok nivo neregistrovanih kapaciteta i poslovanje u sivoj zoni, nedovoljno učešće lokalnih samouprava u razvoj turizma, ali i neefikasan inspekcijski nadzor.

  U Ministarstvu turizma kažu da su tokom izrade ovog izveštaja neke nepravilnosti već ispravljene, ali da su tri ključne preporuke među kojima je i to da nisu doneta sva planska dokumenta i podzakonska akta u oblasti turizma, što znači da nisu preduzete sve aktivnosti u cilju efikasnog planiranja turizma u Srbiji.

  – Preporuka je da donesemo program turističkih proizvoda, a u toku same pripreme revizije mi smo već unosili izmene. Državna revizija je upućena da smo u izradi nove strategije. Suština je da je potrebno da radimo na razvoju planskih dokumenata. To je predviđeno Zakonom o turizmu – kažu u Ministarstvu turizma i omladine. Kako dodaju, tokom rada na izveštaju resorno ministarstvo i Pokrajinski sekretarijat za turizam imali su izuzetnu saradnju sa ovom institucijom. Oni kažu da bi sve preporuke trebalo da se ispune u naredne tri godine.

  – Strategija razvoja turizma je doneta 2019. godine, ali smo samo u toku revizije usvojili četiri pravilnika. U toku je postupak donošenja nove strategije i novog akcionog plana – kažu za naš list u resornom ministarstvu.

  Inače, po mišljenju DRI, u Strategiji razvoja turizma od 2016. do 2025. godine kao slabost je navedeno neprepoznavanje značaja turizma kao bitnog faktora ekonomskog rasta, ravnomernijeg regionalnog razvoja države i povećanja nezaposlenosti. Zabeležen je i nedovoljno efikasan inspekcijski nadzor, veliki broj neregistrovanih objekata i poslovanja u sivoj zoni, ali i nedovoljno učešće lokalnih samouprava u planiranju i razvoju turizma.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Inspekcija rada lane obavila 34.122 nadzora

  Od 1.133 rešenja za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, bezmalo 11 odsto odnosilo se na kršenja u vezi sa isplatom zarada. U toku prošle godine inspekcija rada obavila je 34.122 nadzora, od […]