• Srbija ima 194 stogodišnjaka, žene u proseku žive 5 godina duže od muškaraca

  U našoj zemlji živi 27.839 stanovnika starijih od 90 godina, a među njima se nalaze i 194 stogodišnjaka. Najstarije sugrađane pretežno čine žene, a najdugovečniji ljudi uglavnom žive u gradovima.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Srbija ima 194 stogodišnjaka, žene u proseku žive 5 godina duže od muškaraca
  Foto: Pixabay

  Najstarija žena u našoj zemlji rođena je u februaru 1915., a najstariji muškarac 1917. godine. Prema statističkim podacima najviše stogodišnjaka u Srbiji nalazi se u Beogradskom regionu, zatim u Vojvodini, dok ih u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji ima najmanje. U svim regionima brojnije su žene.

  „U starijim starosnim kategorijama one su i u apsolutnim kategorijama dominantnije. Očekivano trajanje života je veće kod žena, u proseku ono se dakle kreće oko 5 godina, naravno varira od regiona do regiona, ali na nivou zemlje je otprilike u proseku pet godina, razlika između žena i muškaraca“, kaže demografkinja Daniela Arsenović.

  Prosečna starost je 73 godine za muškarce i 78 za žene i na to utiču različiti faktori. Prvi na listi su biološki, zatim konvencionalni faktori rizika među kojima je najvažniji stil života. Bez obzira na te faktore očekivana starost se s godinama povećava.

  „Razvoj medicine i tehnologije je to i omogućio i naravno u skladu sa tim imamo i veliki broj stogodišnjaka, ali ne samo 100-godišnjaka, ono što jeste bitno jeste i da taj udeo starog i ostarelog stanovništa je u rapidnom rastu“, ističe Daniela Arsenović.

  Prosečna starost većinski zavisi od životnog standarda kao i navika ljudi. Među deset zemalja sa najstarijim stanovništvom prvo mesto zauzima Japan, dok se na ostalih devet mesta nalaze evropske zemlje. Kada je u pitanju Srbija prosečna starost je slična sa zemljama regiona.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Kako (zaista) da reklamirate račune za struju?

  Više građana je dobilo značajno veće račune za struju u odnosu na prethodnu godinu, što je izazvalo burne reakcije. U javnosti su se pojavile razne teorije o tome da su u pitanju posledice […]