• Srbija među otpadnim vodama: Koliko još godina ćemo fekalijama zagađivati naše reke

  Fabrika za preradu otpadnih voda i dalje nema iako su od 2015. godine više puta obećavane. U proteklih devet godina rasla je cena, planovi su menjani, ali vode koje se izlivaju su i dalje ostale prljave i narušavaju kompletnu životnu sredinu i ugrožavaju zdravlje ljudi.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Srbija među otpadnim vodama: Koliko još godina ćemo fekalijama zagađivati naše reke
  Foto: 013info

  U Srbiji trenutno voda iz 70 odsto naselja i 80 odsto ukupnih otpadnih voda u kanalizaciji nemaju obezbeđen tretman.

  Prema količini ispuštenih otpadnih voda, najviše se ispušta u sliv reke Dunav od čega se prečišćava manje od šest odsto. Slična situacija je i sa rekom Savom, Zapadnom i Južnom Moravom, Nišavom, dok se odnosu na ukupne količine ispuštenih otpadnih voda u javnu kanalizaciju najviše prečišćava voda koja se izliva u Tisu (80%) i Veliku Moravu (67%), navodi se u nedavnoj analizi „Efektivnost mera za zaštitu voda od zagađivanja u cilju unapređenja kvaliteta vode“ Državne revizorske institucije (DRI).

  Prema podacima zvanične statistike tokom 2021. godine amo 28% gradova i opština imalo je obezbeđenu neku vrstu tretmana otpadnih voda pre njihovog ispuštanja u reke, dok u 105 gradova i opština nije bilo obezbeđeno prečišćavanje otpadnih voda ispuštenih u javnu kanalizaciju.

  Tokom 2022. godine, 81,5% ukupno ispuštenih otpadnih voda u javnu kanalizaciju nije bilo podvrgnuto tretmanu prečišćavanja pre njihovog ispuštanja nazad. Prečišćavanje je bilo obezbeđeno za 18,5% ukupno ispuštenih količina otpadnih voda u javnu kanalizaciju, što je 3,2% više nego u 2015. godini.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija