• SRBIJA: Nijedan roditelj nije kažnjen zbog nevakcinisanja dece

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Nijedan roditelj do sada nije kažnjen zbog nevakcinisanja deca u gradovima gde je zabeležen najmanji odziv na imunizaciju.

  Nijedan roditelj do sada nije kažnjen zbog nevakcinisanja deca u gradovima gde je zabeležen najmanji odziv na imunizaciju – Nišu, Beogradu, Novom Sadu, Kragijevcu

  Inspekcija ministarstva zdravlja od početka godine podnela je 46 prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu, a tokom prošle godine 198 prijava.

  U Prekršajnom sudu u Beogradu rečeno je Tanjugu da je od početka ove i tokom prošle godine formirano 208 predmeta, od kojih je do sada deset rešeno.

  U dva slučaja je zahtev odbačen jer, kako kažu, nisu ispunjeni uslovi za pokretanje prekršajnog postupka, dok je u osam predmeta izrečena prekršajna sankcija opomena.

  „Nijedan roditelj nije kažnjen. U ostalim postupcima je dokazni postupak u toku“, rečeno je Tanjugu u Prekršajnom sudu u Beogradu.

  U Prekršajnom sudu u Kragujevcu kažu da je tokom prošle godine podneto devet prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a da od početka ove godine nije podnet ni jedan prekršajni zahtev.

  „Donete su tri presude po ovim predmetima: izrečene dve opomene i doneta jedna oslobadajuća odluka“, rečeno je Tanjugu u tom sudu.

  Prekršajnim sudovima u Novom Sadu i Nišu u 2016. godini i u 2017. godini nije stigao nijedan zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu.

  Doktorka Slađana Tomić, epidemiolog Zavoda javno zdravlje Pančevo je za portal 013info rekla da je obuhvat prve vakcinacije protiv malih boginja 2016. godine, zahvaljujući naporima svih zdravstvenih ustanova u Južnom Banatu, bio 94,97 odsto.

  – Obuhvat druge vakcinacije koja se obavlja u sedmoj godini bio je 98,33 odsto. Ranijih godina rezultati su bili još bolji i kretali su se kod prve vakcinacije i do 97 odnosno 98 odsto. U 59 slučajeva prošle godine u našem regionu roditelji su odbili da deca budu vakcinisana. To je 2,37 odsto i nije mnogo ali svi zajedno moramo više da uradimo kako to ne bi postalo trend. – objasnila je dr Slađana Tomić.

  Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojen februara prošle godine, predviđene su kazne za roditelje koji ne vakcinišu svoju decu od 30.000 dinara do 150.000 dinara.

  Prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut u najvećem padu je vakcinacije dece MMR vakcinom (protiv malih boginja, rubeola i zauški), a najmanji obuhvat je u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

  U Nišu je obuhvat MMR-om svega 51 odsto, dok je u Beogradu 65 odsto.

  Zbog sniženog obuhvata vakcinacijom u toku je epidemija malih boginja u Rumuniji gde je do sada obolelo više od 4.800 ljudi i umrla 21 osoba.

  Da bi se postigao i sačuvao kolektivni imunitet obuhvat vakcinacijom mora biti najmanje 95 odsto. To znači da su od zaraznih bolesti zaštićena i deca koja su vakcinisana i ona koja iz zdravstvenih razloga nisu mogla da prime vakcinu.

  Nijedan roditelj do sada nije kažnjen zbog nevakcinisanja deca u gradovima gde je zabeležen najmanji odziv na imunizaciju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Da li je Srbija spremna za meso iz laboratorije

  Analitičar i urednik platforme Poljoprivredne novosti, agronom Miloš Stojanović, kaže da se zamenski proizvodi za meso i dalje uglavnom prave od biljaka i da je proizvodnja mesa u laboratorijama […]