Foto: torange.us

U toku je nedelja imunizacije

JUŽNI BANAT: Obuhvat vakcinacije zadovoljavajući - 59 dece nije vakcinisano protiv malih boginja

Pančevo, Sre, 26/04/2017 - 13:17
Vladimir Đoković


Nedelja imunizacije u Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije čiji je slogan “Vakcine štite” počela je 24. aprila. Cilj je standardni, povećanje obuhvata i izgradnja pozitivnih stavova u vezi neophodnosti imunizacije.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu regionalnog Zavoda za javno zdravlje: “Imunizacija je rezultat kolektivne odgovornosti. Učinite sve da Vi i članovi Vaše porodice budete pravovremeno i potpuno vakcinisani.”

“Centar za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje Pančevo, zajedno sa koordinatorima imunizacije i saradnicima mreže osam domova zdravlja, dve opšte bolnice i tri specijalne bolnice realizovao je niz timskih aktivnosti tokom svih ovih godina – revizijom vakcinalnih kartona, pružanjem stručno-metodološke pomoći svim učesnicima u izvođenju imunizacije  i izgrađenim porukama o imunizaciji ka medijima, zdravstvenim radnicima, donosiocima odluka i opštoj populaciji, doprineo usvajanju znanja i izgradnji pozitivnih stavova ka imunizaciji.” – deo je saopštenje objavljenog ovim povodom.

U prethodnim godinama, zemlje Evropskog regiona su suočene sa epidemijama malih boginja, rubele, zaušaka koje se javljaju kod osetljive populacije koja nije vakcinisana ili nije vakcinisana na vreme. Kako zarazne bolesti ne poznaju granice epidemije se šire iz zemlje u zemlju.

Doktorka Slađana Tomić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Pančevo kaže da je obuhvat prve vakcinacije protiv malih boginja 2016. godine zahvaljujući naporima svih zdravstvenih ustanova u Južnom Banatu bio 94,97 odsto.

- Obuhvat druge vakcinacije koja se obavlja u sedmoj godini bio je 98,33 odsto. Ranijih godina rezultati su bili još bolji i kretali su se kod prve vakcinacije i do 97 odnosno 98 odsto. U 59 slučajeva prošle godine u našem region roditelji su odbili da deca budu vakcinisana. To je 2,37 odsto i nije mnogo ali svi zajedno moramo više da uradimo kako to ne bi postalo trend. – objašnjava dr Slađana Tomić.

Zbog niskog obuhvata vakcinacije epidemije malih boginja pojavile su se u susednoj Rumuniji. Ali u drugim državama. Zvanični svetski podaci kažu da je 2015. godine bilo 134.200 smrtnih slučajava zbog malih boginja što je 15 umrlih svakog sata.

- Visok obuhvat koji postoji pomogao je da kod nas ne bude epidemija. Zahvaljujem se svim domovima zdravlja u regionu i njihovim koordinatorima bez kojih ovaj lavovski posao imunizacije ne bi mogao biti obavljen. Obuhvat koji se ostvaruje u Južnom Banatu je zadovoljavajući – zaključuje dr Slađana Tomić epidemiolog u regionalnog Zavod za javno zdravlje.

Podsetimo imunizacija mora biti prioritet jer:

- Imunizacija spašava živote

- Imunizacija je osnovno pravo, ali nije dostupno svima

- Epidemije predstavljaju ozbiljne pretnje

- Zarazne bolesti mogu da izazovu smrtni ishod

- Zarazne bolesti se mogu kontrolisati i odstraniti

- Imunizacija je isplativa javno zdravstvena mera

- Deci u zdravstvenim sistemima treba obezbediti bezbednu, efektivnu, dostupnu i efikasnu vakcinu.
MarketingNajnovije vesti