• Šta ako ste ispod crte na ETF-u, FON-u, Medicinskom: Koji fakulteti priznaju njihov prijemni i gde ima slobodnih mesta

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Prvi krug upisa na fakultete privodi se kraju. Na najtraženijim studijskim programima mnogo kandidata ostalo je ispod crte. Neće moći da upišu željeni program, ali to ne znači da će ostati bez indeksa. Važno je samo da su položili prijemni i uvek mogu da se prijave za manje atraktivne studijske programe na drugim fakultetima, gde je ostalo nepopunjeno budžetskih i samofinansirajućih mesta.

  Kandidati koji ostanu ispod crte na Medicinskom, Stomatološkom fakultetu, Farmaciji, tradicionalno upisuju Hemijski fakultet gde nakon prvog upisnog roka ostane dosta slobodnih mesta. Oni koji su ostali ispod crte na ETF-u gravitiraju prema Matematičkom fakultetu, Fizici, gde obično ima mesta. Kandidati sa FON-a prema Ekonomskom, Matematičkom. Važno je samo proveriti gde je ostalo slobodnih mesta, piše Euronews Srbija.

  Primera radi, oni koji su na prijemnom polagali matematiku i ostali ispod crte mogu da konkurišu na sve fakultete gde ima slobodnog mesta, a koji su na prijemnom kod svojih kandidata proveravali znanje iz matematike. 

  Prof. Lazar Saranovac sa ETF-a kaže da su u prvom upisnom roku popunili sva mesta – budžetska i samofinansirajuća. Drugi upisni krug ostaje samo za državljane Srbije koji su završili školu u inostranstvu i za njih je Vlada Srbije opredelila četiri mesta na ETF-u. Ispod crte nakon završenog upisa ostalo je dosta kandidata.

  „Kandidati koji su ostali ispod crte uzimaju od nas potvrdu koliko su poena osvojili na prijemnom i sa tom potvrdom idu na druge fakultete na kojima je ostalo slobodnih mesta za upis. Ukoliko je ostalo slobodnih mesta na nekim studijskim programima na Mašinskom fakultetu, Matematičkom fakultetu, Fizici, zatim idu u Novi Sad, Niš. Sve su to fakulteti koji priznaju naš prijemni, a na ETF-u se polažu matematika i fizika“, priča Saranovac.

  Na tom fakultetu prijemni je polagalo 1.096 kandidata, a imali su 720 budžetskih i samofinansirajućih mesta. To znači da je više od 300 kandidata ostalo ispod crte. IT smer na Matematičkom fakultetu, ali i Mašinskom fakultetu obično se popune već u prvom krugu.

  IT smer i na Fizičkom fakultetu

  Međutim, oni koji žele da studiraju informacione tehnologije ne treba da očajavaju. Malo ko zna da i Fizički fakultet ima IT smer.

  Prof. Zorica Popović, prodekan za nastavu Fizičkog fakulteta kaže da su imali 58 kandidata na četiri studijska programa. Jedan od studijskih programa je Primenjena i kompjuterska fizika, neka vrsta IT na Fizičkom fakultetu.

  „Primenjene i kompjuterske studije još uvek nisu toliko prepoznate među kandidatima. Diplomci sa ovog studijskog programa su dosta traženi u IT sektoru. U prvom upisnom roku na taj smer se prijavilo 15 kandidata, a mesta ima za 40 budžetskih i 10 samofinansirajućih mesta“, rekla je ona za Euronews Srbija.

  Navodi da diplomci sa tog studijskog programa ne moraju da se bave fizikom, jer nauče da programiraju i vrlo lako se zapošljavaju u privredi.

  „Priznajemo prijemni koji je položen na nekom drugom fakultetu univerziteta u Beogradu. Važno je samo da su kandidati polagali matematiku ili fiziku. Kod nas je ostalo slobodnih mesta. Upis za kandidate koji su polagali prijemni na drugim fakultetima je 11. i 12. jula. Potvrdu sa fakulteta gde su položili prijemni i dokumentaciju donose 11. jula, a dan kasnije biće objavljena rang lista onih koji su položili prijemni na drugom fakultetu“, priča prof. Popović.

  Ima kandidata koji ništa ne žele da prepuste slučaju, te polažu prijemni na dva, pa čak i tri fakulteta. Prvi izbor uvek bude željeni studijski program, a drugi studijski program za koji znaju da uvek ostane slobodnih mesta. 

  Polagali prijemni na više fakulteta

  Dekan Hemijskog fakulteta prof. Goran Roglić kaže da je završen upis na svim studijskim programima na tom fakultetu- Hemija, Biohemija, Nastavnik hemije i Hemija živiotne sredine. Na svim studijskim programima došlo je do pomeranja liste. Primera radi na Hemiji je 75 kandidata steklo uslov da se upišu na teret budžeta, a upisalo se 38. 

  „Veliki broj dece polaže prijemni na više fakulteta, recimo, kod nas, na Farmaciji, Medicini. Ukoliko budu primljeni na Medicini, Farmaciji ili Stomatologiji upisuju se tamo. To su uglavnom najbolji studenti. Zbog toga dolazi do peomeranja, spuštanja liste“, naveo je on.

  Dopunski rok na tom fakultetu za kandidate koji su ostali ispod crte na drugim fakultetima je sledeće nedelje. Moćiće da se upisuju studenti koji su polagali hemiju na Medicini, Farmaciji, Stomatologiji, Veterini. Na sajtu tog fakulteta može se pronaći broj slobodnih mesta.

  „Sa rezultatima prijemnog sa tih fakulteta mogu da dođu kod nas i da se upišu. Prijava je zakazana za utorak, 11. jula i do kraja sledeće nedelje bi trebao da se završi upis“, rekao je Roglić za Euronews Srbija.

  Da li je ostalo slobodnih mesta na Mašinskom fakultetu znaće se u ponedeljak, 10. jula, kada je zakazana prozivka.

  Za one koji u prvom upisnom roku nisu uspeli da se upišu na fakultet, šansu imaju već u drugom upisnom roku koji je zakazan za kraj avgusta, početak septembra. Prijavljivanje kandidata je 31. avgusta i 1. septembra, dok će prijemni polagati 4. i 5. septembra. Upis mora da bude završen najkasnije do 14. septembra.

  Prvi krug upisa na fakultete privodi se kraju. Na najtraženijim studijskim programima mnogo kandidata ostalo je ispod crte. Neće moći da upišu željeni program, ali to ne znači da će ostati bez indeksa. Važno je samo da su položili prijemni i uvek mogu da se prijave za manje atraktivne studijske programe na drugim fakultetima, gde je ostalo nepopunjeno budžetskih i samofinansirajućih mesta.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  PIO fond: Pokušaj prevare penzionera

  Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) saopštio je danas da dobijaju informacije od korisnika da ih nepoznate osobe zovu telefonom i upućuju gde da preuzmu penzionerske kartice, te ističu da Fond PIO tako ne poziva korisnike i da je reč o pokušaju prevare penzionera.

  Nije bezbedno kupovati lekove putem interneta

  Već je poznato da je odnedavno lek Ozempik jedan od traženijih na tržištu lekova, ali ne samo zbog toga što se koristi u lečenju dijabetesa tipa 2, već zbog toga što ga mnogi, bez saveta i preporuke lekara koriste kako bi smršali. To je dovelo do nestašice tog leka i u apotekama kod nas, a poslednjih dana priča je otišla još dalje uz informacije da se pojavio i falsifikat Ozempika. Nije bezbedno kupovati lekove putem interneta, a u našoj zemlji to je čak i zakonom zabranjeno, poručuju stručnjaci.

  U četvrtak počinje 15. Filmski festival Merlinka

  Petnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka počinje sutra, 7. decembra u 20 časova svečanim otvaranjem u Domu Omladine Beograda. Na otvaranju će, uz predstavljanje programa festivala, biti obeleženo i 20 godina od smrti Vjerana Miladinovića Merlinke, po kome je festival i dobio ime. Prisutnima će se obratiti Daniel Emeri, ambasador Australije u Srbiji, i australijsko-makedonski reditelj Goran Stolevski, koji će otvoriti festival.