• Šta Bugari, Mađari i Rumuni kupuju u Srbiji?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Inflacija u novčanicima naterala je mnoge da se snabdevaju u komšiluku – na hiljade turista iz Bugarske, Mađarske i Rumunije vikendom dolazi u našu zemlju zbog kupovine i dobrog zalogaja. Sa druge strane, građani Srbije koji žive u pograničnim mestima pazare u marketim sa druge strane granice. Zbog toga je i frekvencija putničkog saobraćaja na graničnim prelazima vikendom i do 20 puta veća.

    Svakog vikenda, organizovano-autobusima ili sopstvenim prevozom, hiljade turista iz Bugarske godinama unazad dolazi u Pirot- kupuju hranu u marketima i snabdevaju se na zelenoj pijaci. 

    “Oni kupuju sve – počev od hemije, suhomesnatog, pre nisu suhomesnato toliko kupovali sad i to, mlečne proizvode, kačkavalja, sira”, navodi Ivana Živković, šefica marketa.

    „Dođu da uzmu jeftinu hranu jer je gore dosta skupo – to oni kažu, a i zadovoljni su dosta sa kvalitetom, jer na ovaj način kupovine gore nema, sve je uglavnom zapakovano, ne može ništa da se proba”, ističe jedan prodavac.

    Mađari posećuju čuveni subotički buvljak. Kupuju odeću i tadicionalnu srpsku zimnicu: „Kupila sam cipele. Lepe su, a i jeftinije su ovde“.

    “Uglavnom nose ono što tamo nema i što je zanimljivo njima, a to je ajvar, suvi program – suve šljive pre svega, suve kajsije – ono po čemu je naše tržište poznato. Ono što svi očekujemo, a Mađari jako nose to su jagode i proizvodi od jagoda, tipa pekmeza, sirupa i ostalog”, ističe Bora Brešćanski, prodavac na robnoj pijaci Mali Bajmok, Subotica.

    Rumuni u Vršac dolaze zbog ručka i manifestacija, pa je vikendom promet putnika na graničnom prelazu Vatin 20 puta veći nego radnim danima. Samo u danima vršačkog Grožđebala, grad poseti 25.000 rumunskih turista. 

    “Obožavaju naše manifestacije, dolaze čim saznaju da se nešto dešava… oni su došli u Vršac da se lepo provedu, da prošetaju vršakim planinama, obiđu put vina, odu do Gudurice i svakako završe u nekom restoranu, probaju našu divnu kuhinju i uživaju u njoj”, kaže Tatjana Plakovač.

    “90 procenata kapaciteta našeg restorana je rezervisano 4,5 dana ranije od strane gostiju iz susedne Rumunije. Vole da uživaju u hrani i piću, u našim rakijama, u našem mesu, u našem načinu pripreme”, objašnjava Damir Munćan, menadžer restorana.

    Sa druge strane državljani Srbije u Mađarskoj se snabdevaju suhomesnatim proizvodima i sirevima kao i kućnom hemijom, a Piroćanci sporadično u Bugasku odlaze po jeftniji nameštaj.

     

    Inflacija u novčanicima naterala je mnoge da se snabdevaju u komšiluku – na hiljade turista iz Bugarske, Mađarske i Rumunije vikendom dolazi u našu zemlju zbog kupovine i dobrog zalogaja. Sa druge strane, građani Srbije koji žive u pograničnim mestima pazare u marketim sa druge strane granice. Zbog toga je i frekvencija putničkog saobraćaja na graničnim prelazima vikendom i do 20 puta veća.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija