• Štednja struje postala trajni prioritet – koji su novi standardi za domaćinstva

  Energetska kriza 2022. bila je opomena za ceo svet, a posebno za Evropu koja zavisi od uvoza. Protekla godina, pored energetskog oporavka, ustanovila je i nove standarde za domaćinstva. Štednja je trajni prioritet.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Štednja struje postala trajni prioritet – koji su novi standardi za domaćinstva
  Foto: Pixabay

  U većini zemalja Evropske unije i domaćinstva struju ugovaraju na slobodnom tržištu. Zbog preskupe energije koju je donela energetska kriza, finske porodice sve više sklapaju nove, povoljnije ugovore koji im omogućavaju korišćenje struje kada je najjeftinija na tržištu, a to signalizira aplikacija na pametnom telefonu.

  Na ovakav ugovor pretplaćeno je već 15 posto finskih domaćinstva. Prilagođavanjem potrošnje kažu, menju navike koje im ne samo štede u novčaniku već korišćenjem obnovljive energije čuvaju i životnu sredinu.

  „Nekada smo imali elektrane na gas ili ugalj koje smo pokretali po potrebi da bismo obezbedili struju kada su Finci to želeli, sada proizvodnju sa vetroturbinama ili solarnim panelima ne možemo toliko da kontrolišemo. Ovo je način da se prilagodimo“, rekao je Livo Vehvilenen, ekonomista Univerziteta Alto.

  „Ako uzmete standardni ugovor pre godinu dana, fiksna cena je bila 17 do 20 centi po kilovatu. A tokom godine sam u proseku plaćao devet centi po kilovatu“, naveo je Jane Kapilehto, stručnjak za energetiku.

  Stručnjaci: I mala potrošnja donosi velike uštede

  I domaćinstva u Srbiji uveliko menjaju navike. Oktobarski račun za struju uspelo je da smanji više od polovine domaćinstva i to 20 do 40 posto. Stručnjaci savetuju – i mala racionalna potrošnja donosi velike uštede.

  „Ne treba bojler da držimo uključen celog dana. Treba da ga držimo noću kada je po tarifnom sistemu energija 4 puta jeftinija. Ako nam zatreba dodatno onda treba da zagrejemo vodu neposredno pre korišćenja a ne da se ona hladi i dogreva bukvalno bacajući energiju. Evo jedan neobičan savet za sve naše građane. Oni koji puše u svojim stanovima, troše duplo više toplotne energije od onih koji ne puše. Ako ste pušači izađite na terasu nemojte u prostorijama koje zagrevate jer ćete ih proveravati višestruko više i potrošiti dvostruko više toplotne energije“, rekao je Slobodan Ružić, konsultant USAID-a na projektu „Bolja energija“.

  Upravo i cilj „novog dizajna tržišta električne energije“ koji priprema Evropska unija jeste da se obezbedi sigurnost snabdvanja po dugoročnim ugovorima i prihvatljivim cenama.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Kako (zaista) da reklamirate račune za struju?

  Više građana je dobilo značajno veće račune za struju u odnosu na prethodnu godinu, što je izazvalo burne reakcije. U javnosti su se pojavile razne teorije o tome da su u pitanju posledice […]