• Stefanović: Deo vojske u povišenoj borbenoj gotovosti, ne provociramo

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da povišena borbena gotovost Vojske Srbije (VS) u kasarnama u Raškoj i Novom Pazaru „nije provokacija“, ali je dodao da je VS „spremna da zaštiti svoj narod ukoliko bilo šta ugrožava njegov život“.

  „Želimo da pošaljemo poruku da niko ne pomisli da nad srpskim narodom može da učini bilo šta. Nećemo dozvoliti nove pogrome, neće biti novih Oluja, Bljeskova ili sličnih akcija. Naša vojska ne želi da provocira, ne deluje van zakonskih okvira i međunarodnih konvencija, ali je spremna da zaštiti svoj narod ukoliko bilo šta ugrožava njegov život“, rekao je Stefanović prilikom obilaska kasarni u Raškoj i Novom Pazaru.

  Nakon obilaska jedinica u kasarni „Stefan Nemanja“ u Raški, Stefanović je rekao da su one u povišenoj borbenoj gotovosti po naređenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a kao „sredstvo odvraćanja“.

  On je istakao da su vojnici raspoloženi, visoko motivisani i dobro opremljeni.

  „Mi nismo povukli niti jedan potez kako bismo ugrozili živote ljudi, nismo preduzeli nešto što bi se moglo tumačiti kao provokacija. Sve provokacije su stigle iz Prištine. (Načelnik GŠ VS) general Milan Mojsilović je u stalnom kontaktu sa komandantom Kfora, trudimo se da razgovorom spustimo tenzije, ali i da pokažemo da na provokacije nećemo ćutati“, dodao je Stefanović.

  On je pozvao međunarodnu zajednicu da umesto birokratskih saopštenja u kojima, kako je rekao, pozivaju obe strane na smirivanje tenzija, zaštite živote Srba, da ne budu prebijani i da njihovo kretanje ne bude ograničavano.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Ko od frilensera nije podneo poresku prijavu plaća i zateznu kamatu

  Ukoliko frilenseri nisu podneli poresku prijavu do kraja oktobra ove godine, na raspolaganju im je mogućnost podnošenja neblagovremene poreske prijave. To znači da, pored poreza i doprinosa, treba da izračunaju i plate zateznu kamatu, čiji iznos zavisi od visine prijavljenih prihoda i broja dana kašnjenja.

  Zemljotres u Petrovcu na Mlavi

  Zemljotres magnitude 3,6 jedinica Rihterove skale pogodio je danas u 9:47 Petrovac na Mlavi, objavio je Republički seizmiološki zavod.

  Pravo na dostojanstvenu smrt: Šta je eutanazija i kako zakon u Srbiji gleda na ubistvo iz samilosti

  Kada govorimo o eutanaziji neizbežno je i moralno pitanje o tome da li imamo pravo da nekoga usmrtimo, kao i da li se iza ovog čina kriju opasnosti za zloupotrebu? Do sada su u Evropskoj uniji aktivnu eutanaziju omogućile Holandija, Belgija, Portugal, Španija i Nemačka. Van Evropske unije, to je moguće u Švajcarskoj, a pasivna eutanazija je moguća u Norveškoj, Švedskoj, Finskoj i Austriji. Međutim, u Srbiji trenutno ne postoji zakon koje omogućava ovaj izbor.

  Svako peto dete u Srbiji doživelo neki oblik seksualnog uznemiravanja, trauma ostaje do kraja života i nosi posledice

  U akciji Evropola i Interpola, pre nekoliko dana, u više zemalja uhapšeno je 39 seksualnih predatora. Srbija je u toj akciji pružila podršku, ali na teritoriji naše zemlje nije bilo privođenja. Iz kandži zlostavljača spaseno je troje dece, koja su bila deo lanca trgovine ljudima. U Srbiji se godišnje prijavi najmanje 400 slučajeva seksualnog zlostavljanja dece, a sve češće žrtve postaju i manipulacijom fotografija i snimaka uz pomoć veštačke inteligencije. Trauma koju deca dožive ostaje do kraja života i nosi brojne posledice.