• Stipendije đacima koji se po dualnom modelu opredele za deficitarna zanimanja – gde su najpotrebniji radnici

  Više od 500 poslodavaca prijavilo se na konkurs Privredne komore Srbije za uključivanje u dualni model obrazovanja za narednu školsku 2024/2025. godinu, među kojima je 35 odsto novih, koje do sada nisu bile uključene u realizaciju tog modela obrazovanja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Stipendije đacima koji se po dualnom modelu opredele za deficitarna zanimanja – gde su najpotrebniji radnici
  Foto: Pixabay

  Rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević rekla je za RTS da kada se sumira broj onih poslodavaca koji već učestvuju u programu i onih koji su se prijavili, dolazimo do broja od oko 1.100 poslodavaca koji će naredne školske godine učestvovati u programu, odnosno 4.300 đaka imaće mogućnost da uči u realnom radnom okruženju.

  Ističe da mašinska industrija i obrada metala predstavljaju sektor sa najvećim deficitom kadrova i privrednici najviše profila traže za taj sektor.

  „Radi se o bravaru zavarivaču, industrijskom mehaničaru, operateru za mašinsku obradu i rezanje, tu je i elektrotehnika, električar, ugostiteljstvo i turizam i trgovina – trgovac, kuvar, konobar, veliko interesovanje postoji i u području rada poljoprivreda i proizvodnja hrane, velika tražnja je i za pekarom, poljoprivrednim tehničarom, operaterom u prehrambenoj industriji“, navela je Kovačevićeva.

  Ukazuje da u skladu sa zahtevima privrede pripremaju nove obrazovne profile po dualnom modelu obrazovanja.

  „Ponudili smo mogućnost da se u 10 novih obrazovnih profila, među kojima su tehničar računara, administrator računarskih mreža, vozač motornih vozila, kozmetički tehničar i sl. takođe uključe u realizaciju po dualnom modelu obrazovanja, ta lista je i dalje otvorena“, ukazala je Mirjana Kovačević.

  Đacima i stipendija i naknada od poslodavca

  Jedna od novina je naknada za đake koji su se prijavili za deficitarna zanimanja u iznosu od 5.000 dinara, što će biti definisano adekvatnim konkursima.

  Podseća i da poslodavac po Zakonu o dualnom obrazovanju ima obavezu finansijske podrške đacima u iznosu od najamnje 70 odsto od minimalne cene rada za svaki sat proveden u učenju kroz rad.

  „To je oko 4.500 dinara za učenika, ako jedan dan nedeljno radi u kompaniji, a tome se dodaju troškovi ishrane, bezbednosti na radu i prevoza“, navela je Kovačevićeva.

  Uredbom o finansijskoj podršci dualnom obrazovanju predviđa se i da sve kompanije mogu da ostvare pravo na uložena sredstava u isplate nakanada u visini od 50 odsto od uloženih sredstava, što je značajna podrška naročito mikro preduzećima.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Koliko se zarađuje u Srbiji po delatnostima

  Prosečna neto plata u Srbiji prošle godine, za dvanaest meseci, iznosila je 86.007 dinara, što je oko 732 evra. Za godinu dana plate su nominalno porasle 14,8 odsto. Iz godine u godinu praktično […]

  Isplata februarskih penzija samostalcima

  Isplata penzija za februar korisnicima iz kategorije samostalnih delatnosti počinje danas, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i naveo da će tada početi isplata […]