• Sutra prvi dan male mature, osmaci polažu srpski jezik

  Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji sutra, 18. juna, polažu završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Sutra prvi dan male mature, osmaci polažu srpski jezik
  Foto: Pixabay

  Završni ispit počinje u 9 i traje do 11 sati, a sprovodi se u isto vreme u celoj Srbiji. Ukoliko ispit počne sa zakašnjenjem, vreme se produžava toliko da izrada testa traje 120 minuta.

  Učenici ne smeju napuštati prostoriju u kojoj se polaže ispit prvih 45 minuta ispita, kao ni poslednjih 15 minuta.

  U sredu, 19. juna, osmaci će polagati završni ispit iz matematike, a 20. juna iz izbornog predmeta.

  Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, pametnih satova, kalkulatora, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit.

  Svaki od testova nosi maksimalno 20 poena, a da bi se izračunali poeni za upis potrebno je broj osvojenih bodova na testovima iz maternjeg jezika i matematike pomnožiti sa koeficijentom 0,7, a broj bodova osvojenih na trećem testu sa 0,6.

  Preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole i portalu Moja srednja škola biće objavljeni u subotu, 22. juna.

  Učenici i njihovi roditelji imaju pravo na prigovor, koji je moguće podneti neposredno u školi ili elektronskim putem.

  Objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita biće 25. juna, a raspodela po srednjim školama i obrazovnim profilima 2. jula.

  Popunjavanje liste opredeljenja je 26. i 27. juna elektronskim putem ili neposredno u matičnim osnovnim školama.

  Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je ranije za Tanjug da su za školsku 2024/2025. planirana 72.522 mesta, a pravo da polaže završni ispit ima 66.970 učenika.

  Prvobitno je bilo planiramo da se završni ispit održi 17, 18. i 19. juna, ali je pomeren za dan kasnije, odnosno za 18, 19. i 20. jun, nakon zaključka Vlade Srbije da 17. jun, drugi dan Kurban-bajrama, bude neradni dan za islamske vernike u Srbiji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Uhapšen lekar u Kragujevcu, uzeo mito za carski rez

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su Đ. M. […]