• Svaki građanin prosečno godišnje pojede oko 84 kilograma hleba

    Prema istraživanju Privredne komore Srbije, svaki građanin prosečno godišnje pojede oko 84 kilograma hleba. Od svih namirnica koje svakodnevno koristimo, ponuda hleba se prethodnih godina najviše promenila.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Svaki građanin prosečno godišnje pojede oko 84 kilograma hleba
    Foto: Pixabay

    U Srbiji postoji samo jedan mlin koji proizvodi integralno brašno tip 1100. Gost Jutarnjeg programa RTS-a bio je Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije, koji je tvrdi da se u našim pekarama koristi kvalitetno brašno.

    Zoran Pralica navodi da je u poslednjih desetak godina u upotrebi kvalitetno brašno, odnosno kvalitetna pšenica, koja se koristi za proizvodnju hleba.

    „Od brašna tipa 500 najčešće se pravi beli hleb i konzumiramo ga u 80 odsto proizvodnje hleba u osnovnoj vekni, koji je svojevremeno nazvan ‘Sava’ i mi smo to prihvatili. Ostale vrste hleba spadaju u ostalih 20 odsto“, rekao je Pralica.

    Velike dileme kod kupaca izaziva kupovina integralnog hleba, pogotovo ako se uzme u razmatranje činjenica da postoji samo jedan mlin koji melje integralno brašno tip 1100, a gotovo u svakoj pekari postoje peciva i hlebovi od tamnog brašna.

    „Da, postoji jedan mlin koji radi samo tu vrstu brašna. Međutim mi vrlo malo koristimo polubeli hleb. Nije to crni, to je polubeli hleb, a ‘crni hleb’ kako smo ga nekada zvali, ali on nikada nije bio crn, već žućkast“, objašnjava Pralica.

    Pralica podseća da se takozvani crni hleb proizvodio osamdesetih i devedesetih godina, koji građani nisu prihvatili, jer je bio jeftiniji, pa su ga ljudi smatrali „hlebom za siromašne“ i nisu želeli da se osećaju kao građani drugog reda.

    „Bio je jeftiniji jer je država dotirala proizvodnju, davala je džabe brašno. Međutim, danas nema džabe brašna i cena je podjednako ista kao i cena belog brašna. I što biste vi sada jeli polubeli hleb kada možete da jete beli hleb koji je i kvalitetniji, mekši i dugotrajni“, rekao je predsednika Unije pekara Srbije.

    U proizvodnji integralnog hleba se pribegava i medoti korišćenja već gotovih smesa koje imaju u sebi određenu količinu ovsenog, raženog ili brašna druge vrste žitarica.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Cena hleba ostaje 59 dinara

    Vlada Srbije usvojila je danas Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "T-500" kojom cena te životne namirnice ostaje na nivou od 59 dinara još šest […]