• Sve više penzionera nastavlja da radi

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Najveći broj penzionera koji se odluče na ovaj korak to čini kako bi dopunilo kućni budžet.

  Poslednjih nekoliko godina sve je više penzionera koji, umesto da se nakon godina rada odmaraju, dalje nastavljaju da rade. I to uglavnom na istim radnim mestima kao i ranije.

  Razloga je mnogo, ali je izvesno da najveći broj penzionera koji se odluče na ovaj korak to čine kako bi dopunili kućni budžet. Istovremeno, angažman penzionera važan je za poslodavce jer dobijaju iskusne radnike određenih struka koje su deficitarne, a pri tome im se to i isplati jer su penzioneri koji rade uglavnom manje plaćeni od radnika u redovnom radnom odnosu, piše Dnevnik.rs.

  Deficitarna zanimanja, ali i dodatna plata

  Dakle, penzioneri najčešće rade iste ili slične poslove koje su obavljali i pre odlaska u penziju, često one za koje nedostaje radna snaga – vozači, fizičko-tehničko obezbeđenje, majstori različitih zanimanja, varioci, građevinski radnici, medicinske sestre, a na posao posle odlaska u penziju odlaze i lekari, nastavnici…

  Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković ukazuje da je činjenica da veliki broj penzionera radi i da ih je sve više, ali ističe i da se slično dešava u celom svetu. Mnogi se na taj korak, ukazuje Atanacković, odlučuju i zato što nakon prestanka radnog odnosa imaju mnogo slobodnog vremena i iz materijalnih razloga – jer su penzije znatno manje od plata.
  Od ukupno 1.648.000 penzionera u Srbiji, njih oko 980.000 ili 60,2 odsto ima primanja niža od prosečne penzije, koja je sada 38.807 dinara.

  – Zbog situacije na tržištu rada, potreba za radom penzionera postoji i zbog njihove stručnosti, ali i nedostatka mladih kadrova koji se retko opredeljuju za zanate – kaže Atanacković.

  On dodaje da se za određena zanimanja, pre svega zanatska, već dugo ne školuje dovoljno đaka.

  Povoljnije i za poslodavca

  – I to je razlog što se angažuju radnici koji su radili te poslove, a otišli su u penziju. U nedostatku mlađih radnika, poslodavac ne može da bira ako mu je potreban radnik – ističe Atanacković.

  On ukazuje da su, prema njegovim saznanjima, penzioneri nešto manje plaćeni od onih koji su u redovnom stalnom radnom odnosu, ali ističe da su oni, uglavnom, zadovoljni.

  – Angažman penzionera dobra je stvar za privredu jer je to povoljnije za poslodavca. Dobro je i za penzionere jer dopunjavaju kućni budžet, nastavljaju da privređuju, ostaju u određenoj fizičkoj aktivnosti, a iskustva pokazuju da nastavak rada posle odlaska u penziju ima pozitivan uticaj na zdravlje – kaže Atanacković.

  Ponovo zaposleno 42.000 ljudi

  Koliko penzionera radi teško je reći, a prema podacima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, a na osnovu broja zahteva za ponovno određivanje iznosa penzije po osnovu naknadno ostvarenog staža, procenjuje se da je od ukupnog broja penzionera 2,5 odsto, odnosno njih oko 42.000, angažovano po osnovu osiguranja koje se tretira kao radni odnos. Ipak, slobodno bi se moglo reći da na posao odlazi više penzionera od te brojke.

  Predsednik sindikata penzionera „Nezavisnost” Miloš Grabundžija kaže da su brojni penzioneri primorani da rade i to pre svega zbog malih primanja. Po njegovim rečima, najčešće je reč o poslovima u poljoporivredi, angažuju se kao noćni čuvari, fizički radnici… ali ima i penzionera koji su bili na visokim položajima na kojima ostaju i nakon što odu u penziju. On ističe da se teško može utvrditi koliko penzionera radi jer se većina i ne evidentira.

  – Od ukupno 1.648.000 penzionera u Srbiji, njih oko oko 980.000 ili 60,2 odsto ima primanja niža od preosečne penzije, koja je sada 38.807 dinara. Istovremeno, penzije tih 60,2 odsto penzionera zahvataju svega 30 odsto mesečnog budžeta za isplatu penzija i to samo po sebi potvrđuje da većina penzionera teško živi i da su mnogi primorani da rade i nakon odlaska na zaluženi odmor – kaže Grabundžija.

  Za sve ima posla…

  Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Milan Grujić nedavno je rekao da se procenjuje da je oko 15 odsto ukupne penzionerske populacije u radnom odnosu, koji su, uglavnom, primorani da rade, a da su penzioneri koji rade manje plaćeni od radnika u redovnom radnom odnosu. On je ukazao da se angažuju penzioneri svih zanimanja, od onih koji su, zbog svoje stručnosti, nastavili da rade u istim firmama i nakon zvaničnog odlaska u penziju, ali da je, u principu, uglavnom reč o deficitarnim i malo plaćenim zanimanjima.

  Naravno, ima i mnogo penzionera koji nisu nastavili da rade i ne planiraju tako nešto. Neki od njih zato što nemaju materijalnih problema, neki što ne žele ili zato što žele da se odmaraju, opuste, uživaju, putuju…

   

  Najveći broj penzionera koji se odluče na ovaj korak to čini kako bi dopunilo kućni budžet.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Danas je Svetski dan volontera

  Odlukom Generalne skupštine UN iz 1985. godine Međunarodni dan volontera obeležava se kao podsećanje na formiranje programa UN za volontere.

  Od 1. februara stižu penzije iz Australije

  Svi oni koji su deo radnog staža ostvarili u Australiji ili Australijanci koji su radili u Srbiji, moći će od 1. februara naredne godine da računaju na isplatu penzije. Naime tada na snagu stupa sporazum između Srbije i Australije o socijalnoj sigurnosti, potvrdili su u Ministarstvu rada.