• Sve više prevara prilikom onlajn kupovine: Kako se zaštititi?

  Potrošači u Srbiji žale se na sve više različitih prevara prilikom onlajn kupovine, upozoravaju stručnjaci.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Sve više prevara prilikom onlajn kupovine: Kako se zaštititi?
  Foto: Pixabay

  Kako piše Politika, trgovina preko društvenih mreža najproblematičnija je zbog toga što se prodajom bave neregistrovani prodavci.
   
  Tako, na primer, kineska onlajn prodavnica „Temu“, koja je odnedavno dostupna i za kupce iz Srbije, važi za trgovca koji je značajno jeftiniji od konkurencije, ali i za trgovca koji omogućava brzu isporuku, koja je na nekim tržištima i besplatna.

  Ipak, već neko vreme ovaj onlajn trgovac pravi probleme evropskim vlastima jer, kako je saopšteno, ne poštuje propise EU o bezbednosti proizvoda.

  Čak su udruženja za zaštitu potrošača, kako je Politika nedavno pisala, podnela žalbu vlastima protiv rastućeg onlajn trgovca i žalili se da u svom poslovanju koristi mnogo manipulativnih praksi kako bi potrošače obmanuo da troše više nego što su planirali.
   
  Mnogo je razloga što se ovaj konkurent velikim poznatim sajtovima već neko vreme nalazi na meti evropskih vlasti.

  Najvažniji je taj što se „Temu“ oglušuje o pravila o bezbednosti proizvoda, ali i to što ne poštuje i ne sprovodi uobičajene prakse na koje su kupci navikli, što samo obavlja transakcije, a nije dovoljno transparentan, što krši Zakon o digitalnim uslugama.
   
  Prema podacima iz potrošačkih organizacija u našoj zemlji, još nema podataka da li je neko imao problema sa ovim kineskim trgovcem.
   
  Ipak, ističu da postoji mnogo drugih prevara prilikom onlajn kupovine, zbog čega je bitno da kupci ne dele podatke o karticama, posebno na neproverenim stranicama.

  Stručnjaci ističu, piše Politika, da se ne treba deliti broj kartice, kontrolni broj, rok važenja, PIN i jednokratne šifre za bezbednu kupovinu.
   
  „Proverite verodostojnost trgovca pre nego što nešto kupite. Istražite uslove poslovanja i plaćanja, način dostave, reklamacije i povraćaja proizvoda. Uvek kupujte na bezbednim sajtovima i proverite adrese na kojima pretražujete. Imajte na umu da je za onlajn kupovinu dovoljno svaku transakciju potvrditi preko sigurnosnog CVC broja na zadnjoj strani kartice“,savetuju stručnjaci za kupovinu preko interneta.

  Oni podsećaju kupce da ako imaju bilo kakvu dilemu prilikom kupovine traže plaćanje pouzećem.

  Važno je biti i oprezan u slučaju obaveštenja koja s sumnjiva, pa treba proveriti sa kog broja stižu, sadrže li neproverene linkove i slično, piše ovaj list.
   
  „Nemojte plaćati onlajn bankarstvom ako se nalazite na javnoj Wi-Fi mreži. Koristite mobilne podatke i mreže za koje ste sigurni da su bezbedne. U onlajn kupovini bi trebalo koristiti uređaje koji su zaštićeni sigurnosnim softverima. Imajte uvek u vidu da ne otvarate sumnjive linkove ili atačmente“, navode stručnjaci.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Uhapšen lekar u Kragujevcu, uzeo mito za carski rez

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su Đ. M. […]