• Tanka linija između govora mržnje i nasilja – najteža situacija u digitalnom prostoru

  Danas je Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje. Uzroci govora mržnje su mržnja, predrasude, nedovoljna informisanost, neznanje, obmane, dezinformacije, manipulacije koje onda vode u nerazumevanje tog drugog i drugačijeg i vrlo brzo mogu da se pretvore u nasilje, upozorava poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Tanka linija između govora mržnje i nasilja – najteža situacija u digitalnom prostoru
  Foto: Pixabay

  Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ukazuje da govor mržnje podriva same temelje demokratskih društava i da je mnogo opasniji nego što se zapravo to vidi i razume.

  “Tanka je linija između govora mržnje i drugih oblika neprimerenog govora, ponižavajućeg i uvredljivog i agresivne komunikacije do pretnji i fizičkog nasilja. Uzroci govora mržnje su mržnja, predrasude, nedovoljna informisanost, neznanje, obmane, dezinformacije, manipulacije koje onda vode u nerazumevanje tog drugog i drugačijeg i vrlo brzo mogu da se pretvore u nasilje“, rekla je Jankovićeva za RTS.

  Ovih dana svedočimo novim ekstremima – roditelji i deca fizički i verbalno maltretiraju i tuku nastavnike.

  “To je pojava koju zaista moramo zaustaviti u korenu, ne samo ova, nego svedočimo i mnogim drugim oblicima nasilja, pa i napadima i na vaše kolege (novinare), čak i od strane kolega. Dakle, vidimo jedno zaista ponavljanje tih oblika nasilja i sve više agresivnosti“, rekla je poverenica.

  Govor mržnje je prisutan posebno u digitalnom prostoru.

  “Pod tom zaštitom i bezbednom distancom anonimnosti na internetu vi prosto tog drugog, drugačijeg ne vidite i dajete sebi za pravo da ga vređate i ponižavate, pretite, pa čak i zaista ugrožavate ozbiljno njegovo zdravlje i bezbednost. Mi tome moramo stati na put, jer govor mržnje je zabranjen zakonom i mora se mnogo efikasnije suzbijati“, navela je Jankovićeva.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Za šest meseci živorođeno 28.606 beba

  Republički zavod za statistiku saopštio je da je za prvih šest meseci ove godine u Srbiji živorođeno 28.606 beba, što je u odnosu na isti period prošle godine manje za dva odsto. […]