Tehnike farbanja vaskršnjih jaja koje se u Srbiji praktikuju od 16. veka s vremenom su usavršavane, a iz želje domaćica da praznična trpeza izgleda što bogatije kroz vekove su razvijane nove metode.
Pretpostavlja se da je u 16. veku kod balkanskih, ali i slovenskih naroda bilo najzastupljenije ukrašavanje jaja batik tehnikom pomoću voska, dok je među jednobojnim najviše bilo crvenih jaja. Danas pođednako negujemo tradiciju – bojenje u lukovini, biljem i travama, ali i moderne metode, pri čemu koristimo specijalne boje, te vino, šarene tkanine, salvete i ostalo.
Za bojenje jaja u lukovini potrebni su vam najlon čarape, listovi i cveće, jedna kašičica soli i dve kašičice sirćeta. Jaja, prethodno obrisana krpom, obložite biljkama, ubacite ih u čarape i vežite. Lukovinu isecite na komade, pa uvaljajte u nju mokro jaje. Potom ga vežite čvrsto u čarapu da se dobije mermerni izgled. U šerpu poslažite red lukovine, pa red jaja, pa lukovine. Dodajte so, sirće i hladnu vodu. Kuvajte jaja 15 minuta. Potom ih odložite na karton, a nakon minut-dva izvadite iz čarapa. Premažite ih uljem ili mašću za sjaj. U ovom slučaju, umesto lukovine možete koristiti i specijalizovane boje, kako bi trpeza bila što šarenija.
Ukoliko se ipak odlučite da kupite klasične farbe, a želite dodatno da ukrasite jaja, potrebna vam je četkica za slikanje i malo vodenih ili akrilnih boja. Obojite jaja plavom i ljubičastom bojom, a potom uz pomoć četkice isprskajte ih belim, žutim ili narandžastim tačkicama. Jaja će izgledati kao nebo, a šljokice kao zvezde koje ga obasjavaju, piše Dnevnik.
Da biste dekorisali vaskršnja jaja, nije vam neophodna farba. Možete je zameniti crvenim vinom. Potrebno je da u šerpu poslažete jaja i skuvate ih u ovom napitku. Rezultat je ljuska ljubičaste boje, na kojoj će se 12 časova nakon kuvanja ukazati svetlucave šljokice.
Za šarena jaja potrebne su vam stare šarene kravate, tkanine ili čipke kojima bi trebalo da ih obmotate, a potom ih skuvate u vodi pomešanoj sa sirćetom. Dobićete jaja originalnih dezena, a pritom ćete uštedeti vreme. Efekat šarenila možete dobiti korišćenjem perlica za ukrašavanje torte. Izgledaće kao tačkasti, raznobojni slatkiši, a najmlađi članovi porodice sigurno će im se obradovati.
Dekupaž je tehnika koja se godinama koristi za ukrašavanje brojnih predmeta, a sada i za vaskršnja jaja. Najpre je potrebno skuvati ih u željenoj boji. Budući da se jaja jedu, lepak koji se koristi u ovoj tehnici možete zameniti umućenim belancetom. Uzmite salvete sa motivima i isecite njihove najlepše delove. Prislonite ih uz jaje, te četkicom za šminkanje ili slikanje premažite salvetu belancetom i odložite ga da se osuši.
Tehnike farbanja vaskršnjih jaja koje se u Srbiji praktikuju od 16. veka s vremenom su usavršavane, a iz želje domaćica da praznična trpeza izgleda što bogatije kroz vekove su razvijane nove metode.