• Treba kupovati ribu sa deklaracijom

  Tržište Srbije je u toku aktuelnog posta dobro snabdeveno i domaćom i uvoznom ribom.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Treba kupovati ribu sa deklaracijom
  Foto: Pixabay

  Poznavaoci prilika u ovom sektoru očekuju da bi do Božića u ribarnicama trebalo da budu dovoljne količine šarana koji se tradicionalno najviše konzumira. Tek posle praznika moglo bi ponovo doći do nestašica, ali ne kao ranijih godina, jer se, saznajemo, i riba manje kupuje.

  Prema rečima Kruma Anastasova, direktora ribnjaka „Kapetanski rit” iz Kanjiže i predsednika Grupacije za ribarstvo, proizvodnja šarana je na istom nivou ili ispod prošlogodišnje. Ipak značajne količine se uvoze iz nekoliko zemalja u okruženju, koje su članice Evropske unije, poput Mađarske, Hrvatske i Bugarske.

  – Kvalitet ribe koju mi proizvodimo sigurno je najbolji u Evropi. Hrani se kontrolisanom hranom, a po po rezultatima ispitivanja Instituta za tehnologiju mesa svi parametri poput pesticida, teških metala, antibiotika su mnogo niži nego što je dozvoljeno – kaže Anastasov. On objašnjava da bi trebalo učiniti sve da opstane domaće ribarstvo, jer Srbija ima veliku tradiciju u proizvodnji šarana. Preporučujemo potrošačima da biraju domaćeg šarana, zbog kvaliteta.

  Prema stanju u ribarnicama, ponuda je odlična i kada je reč o morskoj i slatkovodnoj ribi. Ipak, savet kupcima je da pre nego što se odluče provere na deklaracije gde je riba proizvedena, da li je prethodno zamrzavana, kako bi bili sigurni. Nedavno je veterinarska inspekcija najavila da će zbog povećanog prometa sveže i smrznute ribe, sprovoditi vanredne kontrole prodaje u svim registrovanim objektima za vreme božićnog posta.

  – Tokom kontrole, veterinarski inspektori će proveravati potvrde o nabavci ribe, sledljivost, deklaracije, način rukovanja ribom, kao i temperaturni režim skladištenja – saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede. U planu je i da se kontroliše rok upotrebe i da se riba uzorkuje i šalje u ovlašćene laboratorije.

  Kupcima se savetuju da posebnu pažnju obrate na miris ribe, koji ne sme biti neprijatan, riba ne sme imati upale oči i zamućenu rožnjaču. Škrge sveže ribe su vlažne, jasno crvene boje i bez stranog mirisa, a promena boje škrga, suve škrge, nesvojstven ili intenzivan miris, početni su znaci kvarenja, navode iz inspekcije. Koža sveže ribe je sjajna, vlažna i klizava, a meso sveže ribe je čvrsto, što se vidi ukoliko ne nastane udubljenje na mestu koje se pritisne prstima.

  Iz veterinarske inspekcije savetuju da se riba kupuje u ribarnicama, odnosno na mestima gde je potrošačima dostupan podatak o vrsti i poreklu ribe, kao i o roku upotrebe. Pre kupovine bi trebalo da se raspitaju o deklaracijama ukoliko nisu jasno istaknute, kao i da kupuju isključivo u registrovanim objektima.

  Prema rečima prodavaca u ribarnicama, posle šarana koji je najtraženiji, ovih dana se najviše prodaje pastrmka, som, ali je zabeležen pad prodaje pangasijusa koji je ranijih godina zbog niske cene bio vrlo popularan.

  – Kupci se brinu zbog sredine u kojoj se ova riba proizvodi i plaše se da sadrži teške metale. Iako se kontroliše i riba iz uvoza, kupci kao da nemaju poverenje, te je manje onih koji kupuju pangasijus. Mnogo se prodaju fileti oslića, kao i orada – kažu prodavci.

  Na pitanje odakle stiže losos koji se u ribarnicama nudi kao losos na ledu, saznajemo da je reč o norveškom lososu, s obzirom na to da je ova zemlja najveći proizvođač i trgovac. Takozvana losos pastrmka se proizvodi kod nas i nešto je skuplja od obične.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Koliko se zarađuje u Srbiji po delatnostima

  Prosečna neto plata u Srbiji prošle godine, za dvanaest meseci, iznosila je 86.007 dinara, što je oko 732 evra. Za godinu dana plate su nominalno porasle 14,8 odsto. Iz godine u godinu praktično […]

  Isplata februarskih penzija samostalcima

  Isplata penzija za februar korisnicima iz kategorije samostalnih delatnosti počinje danas, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i naveo da će tada početi isplata […]