• „Trend među roditeljima da uzimaju privatne časove deci“: Hiljadu evra za pripremu za malu maturu

  Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić rekao je da je postao trend među roditeljima da uzimaju privatne časove deci za pripremu male mature.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  „Trend među roditeljima da uzimaju privatne časove deci“: Hiljadu evra za pripremu za malu maturu
  Foto: Pixabay

  On kaže da roditelji za to izdvajaju velike sume novca – više od 100.000 dinara može da košta priprema za sva tri predmeta.

  Kako je rekao za Tanjug, roditelji misle da će imati bolju i kvalitetniju kontrolu nam detetom i njegovima učenjem.

  „Što se tiče plaćanja privatnih časova u Beogradu, za to se najviše odlučuju roditelji u opštinama Savski venac, Vračar i Stari Grad. Malo manje, recimo, van Beograda, ali se ipak uzimaju. Privatni časovi su, nažalost, poskupeli sa rastom cena. U proseku se cena kreće negde od 1.500 dinara za jedan školski čas ili 2.500 dinara za dva školska časa. To je cena koju naplaćuju kvalitetni nastavnici“, rekao je Antić.

  Međutim, kako objašnjava Antić, ono što nije dobro je što roditelji plaćaju nastavnike sličnih struka, na primer za matematiku programere, IT stručnjake ili mašince.  

  „Oni sigurno znaju matematiku, ali pedagoški pristup je sasvim drugačiji. Od uvoda preko razrade do zaključka, to je sasvim drugačiji plan od onih nastavnika koji rade u osnovnoj školi i koji pripremaju đake“, rekao je on.

  Što se tiče škola, i one organizuju pripreme, čak i opštine ili razna udruženja i to je besplatno, podseća Antić.

  „U školi je to uglavnom šesti čas ili sedmi čas, između smena. Nekada bude od četiri sata popodne kad nastavnik završi. Mnogo bi bilo bolje rešenje da se subotom to radi – dva časa srpskog, dva časa matematike“, istakao je Antić.

  Kako objašnjava, i u školama treba da se pripremna nastava organizuje u manjim grupama, a ne u grupi od 30 učenika, jer su manje grupe efikasnije.

  „Za savladavanje gradiva je jako bitno da vi imate povratnu informaciju i da možete da komunicirate jedan na jedan“, naglasio je on.

  Zato se, kako objašnjava Antić, roditelji odlučuju da plate privatne časove, ali ističe da to ne znači da će dete bolje položiti malu maturu, jer ako nije učilo na vreme kroz četiri godine, teško će celo gradivo savladati za 40 časova.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Svi pregledi koje treba obaviti za upis u školu

  Svake godine u aprilu mesecu počinje upis prvaka u školu. U to vreme roditelji sa svojim prvacima polako ulaze u proces priprema i planiranja svih pregleda koje je potrebno obaviti pred sam […]