• U četvrtak i do 18 stepeni, za vikend ponovo sneg

  Goran Mihajlović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda kaže za RTS da nam ova nedelja donosi nagle promene temperature. Za četvrtak je najavljeno i do 18 stepeni, ali već u petak i za dane vikenda očekuju se niže temperature, kao i kiša koja će preći u susnežicu i sneg. Otkriva i kolika je temperatura vode u rekama pred bogojavljensko plivanje.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U četvrtak i do 18 stepeni, za vikend ponovo sneg
  Foto: Pixabay

  Goran Mihajlović navodi da će ove nedelje biti toplije u odnosu na prethodnu, a najtopliji dani će biti sreda i četvrtak kada se maksimalna temperatura u većini mesta očekuje između 11 i 16 stepeni.

  “No, ono što će takođe biti karakteristika ove sedmice jeste dinamična atmosfera koja će doneti brze promene. Već danas, posle relativno toplog vremena u odnosu na godišnje doba, imaćemo zahlađenje. Kiša bi u toku noći prešla u susnežicu i sneg najpre u Vojvodini, a zatim i u drugim mestima. Utorak bi bio nešto hladniji, a onda od srede, četvrtka toplije, pa ponovo hladnije”, objašnjava Mihajlović.

  Ističe da je upravo ta brza promena temperature karakteristika vremena ove nedelje. Najavljuje i slab prizemni mraz.

  “Ovog jutra imamo jutarnje temperature u Vojvodini između 0 i 2 stepena, ali na samom tlu imamo negativne temperature, dok u ostalim krajima Srbije ima slabog, a ponegde i umerenog mraza, jer je minus 5 neka granica za tu karakteristiku umerenog mraza”, dodaje Mihajlović.

  Za danas je u nekim krajevima zemlje najavljena kiša koja će se lediti pri tlu.

  “Upravo ledena kiša je karakterisana kao opasna meteorološka pojava i u tom smislu svakako zahteva naš oprez i prilagođavanje aktivnosti, s obzirom da ovog jutra prema poslednjim podacima nema padavina, tako da nemamo ledene kiše. Ali tokom jutarnjih sati biće uslova pre svega u istočnim, centralnim i delom zapadnim krajevima gde su jutarnje temperature negativne, ta kiša u dodiru sa prehlađenim i hladnim tlom bi se ledila i to je ono što uvek zahteva oprez, posebno u saobraćaju”, objašnjava Mihajlović.

  Savetovao je građane da ako ne moraju napolje, sačekaju da otopli u toku dana, tako da se kiša koja će padati u toku dana neće lediti.

  U četvrtak i do 18 stepeni

  Za četvrtak je najavljeno i do 18 stepeni. Na pitanje da li je to otopljenje samo blagi predah između dva ledena talasa, Mihajlović kaže da je dinamična nedelja pred nama kada je reč o temperaturi, ali da nam na kraju nedelje sledi ponovno zahlađenje.

  „U petak i za dane vikenda očekuju se niže temperature, kiša koja će preći u susnežicu i sneg. Tako da u subotu i nedelje slab sneg na području Srbije, a već tokom naredne sedmice bi maksimalna temperatura bila između 3 i 7 stepeni, što je oko proseka za ovo doba godine“, dodaje Mihajlović.

  Kada je reč o snegu na planinama, Mihajlović kaže da će visoke temperature najavljene za ovu nedelju i pojačan južni i jugozapadni vetar uticati na naglo topljenje snega.

  “Svakako će ga ostati na visokim planinama, poput Kopaonika i Stare planine, tako da skijaši ne treba da brinu, ali u sredu i četvrtak doći će do naglog topljenja snega i smanjenja snežnog pokrivača. Već u petak sledi zahlađeenje i u subotu i nedelju će ponovo planinama doneti manje povećanje snega“, naglasio je Mihajlović.

  Kolika je temperatura vode u rekama pred Bogojavljenje

  U petak, 19. januara, na Bogojavljenje pliva se za časni krst na našim rekama. Navodi da je trenutna temperatura vode što se tiče većih reka negde između 4 i 6 stepeni.

  “Tisa je oko 3 stepena, Dunav i Sava su između 4 i 6 stepeni. Pozitivno je, neće biti onako baš ledeno, mada je uvek u januaru i za Bogojavljenje hladno za plivanje i to svakako nisu oni letnji uslovi”, dodaje Mihajlović.

  Ukazao je da je u petak prognozirana maksimalna temperatura između 4 i 10 stepeni, tako da neće biti previše hladno.

  “I temperatura vode nije previše niska i u tom smislu, s obzirom da je januar, možemo reći da će biti ipak relativno povoljni uslovi za plivanje”, ističe Mihajlović.

  Kakvo vreme donosi kraj januara

  Govoreći o tome kakvo nam vreme donosi sam kraj januara i početak februara, Mihajlović navodi da što se tiče kraja januara, ne očekuju se ovako niske temperature kao što smo imali prethodne nedelje.

  “Negde bismo imali jutarnje mrazeve, tj. negativne temperature u jutarnjim satima, ali maksimalna temperatura bi se u tih poslednjih sedam dana januara kretala između 4 i 8 stepeni, tako da bismo imali relativno prijatno vreme za kraj januara. I dan je polako duži, s obzirom da smo već mesec dana iza onog najkraćeg dana i najduže noći, tako da ćemo u onim sunčanim danima već osetiti i taj efekat malo dužeg dana, s obzirom da je već između pola sata i sat duža obdanica”, naveo je Mihajlović.

  Prema zvaničnim podacima 2023. godina bila je najtoplija godina u istoriji. Mihajlović napominje da taj podatak svakako ide u prilog tome da postoji opšti trend, jer ne samo što smo imali prethodnu godinu kao najtopliju, već je prevaziđen rekord iz 2016. godine.

  “Tako da smo u poslednjih desetak godina već dva puta imali prevazilaženje rekorda i to je ono što možda više treba da ukaže na neku našu ne zabrinutost, ali u svakom slučaju oprez i dalju aktivnost u smislu prilagođavanja promenama i porastu temperature”, zaključio je Mihajlović.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Koliko se zarađuje u Srbiji po delatnostima

  Prosečna neto plata u Srbiji prošle godine, za dvanaest meseci, iznosila je 86.007 dinara, što je oko 732 evra. Za godinu dana plate su nominalno porasle 14,8 odsto. Iz godine u godinu praktično […]

  Isplata februarskih penzija samostalcima

  Isplata penzija za februar korisnicima iz kategorije samostalnih delatnosti počinje danas, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i naveo da će tada početi isplata […]