• U čijem domaćinstvu se gnezdi najviše lasta?

  Ove godine je najviše aktivnih gnezda lasta izbrojano u domaćinstvu Alberta Sekule u selu Hetin kod Zrenjanina. Pobedniku u ovoj akciji koju organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sledi nagrada od jedne tone kukuruza.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U čijem domaćinstvu se gnezdi najviše lasta?
  Foto: Pixabay

  Ispod drvenih greda na plafonu staje porodice Sekula laste se najlepše osećaju. Sagradile su ukupno 55 gnezda i u svakom od njih ima najmanje po tri ptića. Domaćini navode da je veći broj lasta počeo da im dolazi pre tri godine, a razlog je smatraju što ima dovoljno hrane.

  „Najverovatnije zbog tih insekata pošto se oni hrane sa insektima, pa ja mislim da je to zbog toga i mirno mesto, ne diramo ih. Jedino pomažemo kad ispadnu male iz gnezda pa onda ih vratimo nazad, drugo nemamo šta da im pomognemo“, kaže Albert Sekula iz Hetina.

  Ova porodica se potpuno srodila sa lastama, znaju im navike i kako se ponašaju dok su tu.

  „To je jako lepo, jer unutra kad radimo, muzemo krave, oni pričaju sa nama i to je lepo kad oko nas tu žive, tako. Prvi put su izašli, izlegli, tako da u avgustu će drugi put, ali oni su jako mladi. Da li će se oni svi vratiti sledeće godine, ja to ne znam, ali dva puta se ležu“, navodi Valerija Sekula iz Hetina.

  I na ulicama Hetina se od proleća do kraja leta čuje cvrkut drugih ptica. Imaju gde da borave jer u selu ispred svake kuće ima dosta zelenila.

  „Lovačko društvo Srndać, ono svake godine pošumi negde oko sto pedeset-dvesta stabala raznih sadnica. Poslednje, mislim da su sadili banatske topole, one su najpre i najbrže rastu“, kaže Mihajlo Grujić iz Hetina.

  Sem lastama porodica Sekula je prijatelj i rodama. Svedoči tome i gnezdo na banderi ispred kuće. Ovo je jedini par roda koji se nastanio u ovom selu i gnezdo grade uvek na istom mestu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za 21. jul

  U nedelju promenljivo, toplo, sparno i nestabilno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, češćim ujutro i pre podne, dok se posle podne očekuju uglavnom u brdsko-planinskim predelima. […]