• U Srbiji 114 slučajeva morbila – u južnom Banatu deset zaraženih

  Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je danas da je na teritoriji Srbije, zaključno sa 2. junom, registrovano 114 slučajeva malih boginja, od čega 76 u Beogradu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U Srbiji 114 slučajeva morbila – u južnom Banatu deset zaraženih
  Foto: Pixabay

  Pored toga, dodaje se u saopštenju, morbili su potvrđeni i kod jednog deteta sa teritorije Republike Srpske.

  U Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ potvrđeno je 60 slučajeva, a 17 obolelih osoba su kontakti laboratorijski potvrđenih slučajeva.
  Među obolelima je 21 dete mlađe od šest godina, od kojih je 18 bilo nevakcinisano, dvoje je primilo po jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, a jedno je nepoznatog vakcinalnog statusa, dok je 17 nevakcinisanih osoba uzrasta od šest do 25 godina.

  Među obolelima je i šest potpuno vakcinisanih osoba uzrasta od 14 do 28 godina, kao i 33 osobe starije od 30 godina, od kojih je jedna potpuno vakcinisana sa dve doze vakcine, tri su nepotpuno vakcinisane sa jednom dozom vakcine, jedna je nevakcinisana, a 28 su nepoznatog vakcinalnog statusa.

  Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod sedmoro obolelih.

  Na teritoriji Novog Sada registrovana su četiri potvrđena slučaja morbila, a slučaj malih boginja potvrđen je 29. februara i kod osobe uzrasta 41 godinu sa teritorije Bora, koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine.

  Na teritoriji Kolubarskog okruga registrovana su četiri slučaja morbila, a na teritoriji Vranja dva slučaja.

  Na teritoriji Južnobanatskog okruga 18. aprila prijavljena je epidemija u okviru koje je registrovano deset potvrđenih slučajeva morbila.

  Na teritoriji Niša registrovano je devet slučajeva obolevanja od morbila kod sedmoro nevakcinisane dece uzrasta od 15 meseci do četiri godine i kod dve odrasle osobe starije od 45 godina, nepoznatog vakcinalnog statusa.

  U saopštenju se dodaje da je 7. maja prijavljena epidemija na teritoriji Novog Pazara, u okviru koje su registrovana tri slučaja morbila.

  Na teritoriji Loznice registrovana su dva slučaja morbila kod dece uzrasta dve i sedam godina, od kojih je jedno nevakcinisano, a jedno je nepoznatog vakcinalnog statusa, navodi Batut.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija