• Ubuduće kao u „Balkanskom špijunu“ – obavezno dostavljanje spiska podstanara

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info
  Novi upravnici zgrada dužni su da lokalnoj samoupravi dostave spisak svih podstanara u zgradi i njihove ugovore o stanovanju, a to će od onih koji se prihvate ove funkcije stvoriti potkazivače, kaže profesor Milić Đoković iz Udruženja „Klaster nekretnina“.
  Novi upravnici stambenih zgrada moraće da prijave svakog podstanara opštinskim vlastima, a oni koji budu obavljali tu funkciju biće u problemu, jer će ih stanari smatrati za potkazivače„, kaže Đoković i dodaje da će u praksi sve izgledati kao scene iz filma „Balkanski špijun“.
   
  On objašnjava da nije jasno šta bi trebalo da bude motivacija nekoga da se prihvati uloge upravnika zgrade, te da postoji opravdan strah zakupaca da će se sve prevaliti preko njihovih leđa. „Finansijski razlog da se neko bavi ovim poslom svakako ne postoji, jer je reč o nekoliko stotina dinara po stanu koje može mesečno prihodovati upravnik. Zato, jedini vidljivi razlog da se neko time bavi biće inat„, objašnjava Đoković.
   
  On ističe da je po Zakonu svaki stanodavac svakako dužan da prijavi podstanara, te je ovde reč o nepotrebnom preklapanju obaveza. „Nažalost, podstanari bi mogli imati najviše štete jer stanodavci mogu da traže poskupljenje kirije u iznosu poreza koji moraju da plate državi, a upravnici treba da obavljaju posao koji je svakako zakonska dužnost svi građana„, kaže on.
   
  Predsednik Udruženja podstanara „Velegrad“ Mirko Mirković, ističe da je prijavljivanje podstanara bitno kako bi se privremeni stanari pravno zaštitili. „Upravnici zgrada su po novom zakonu dužni da opštinama dostave tačan broj podstanara u zgradama i da li isti imaju ugovor o zakupu, a u Beogradu ima 250.000 onih koji iznajmljuju stanove dok je najviše 20 odsto svih izdatih stanova pokriveno ugovorom„, kaže Mirković.
  Prema procenama Udruženja podstanara, trenutno se u Srbiji izdaje najmanje 260.000 stanova, a od toga je 75.000 u Beogradu.
   
  U Srbiji sigurno ima gotovo 600.000 podstanara jer je prilikom popisa stanovništva i stanova pre pet godina evidentirano 260.000 stanova za izdavanje, a kada se to pomnoži sa dvoje podstanara, a bračni parovi su najcešće zakupci, to je cifra od 520.000„, ističe Mirković i dodaje da je potrebno na tu cifru dodati i samačke stanove i podstanarske porodice sa četvoro lica.
   
  U Udruženju stanodavaca Srbije međutim kažu da ne postoje relevantni i tačni podaci o broju podstanara i stanova za izdavanje. Prema njihovim rečima, podaci Republičkog zavoda za statistiku sa poslednjeg popisa stanovništva su upitni i zastareli.
   
  Prema zakonskim odredbama, građani koji poseduju nepokretnu imovinu, a koju je izdaju, dužni su u roku od 30 dana nakon sklapanja ugovora o zakupu da Poreskoj upravi prijave početak ostvarivanja prihoda od izdavanja nepokretnosti. Zakon kaže da se ugovor o zakupu stana zaključuje u pisanoj formi između vlasnika stana, odnosno nosioca prava javne svojine i lica kome se stan daje u zakup, a zakupodavac je dužan da obavesti upravnika stambene zajednice o izdatoj nekretnini.

  Novi upravnici zgrada dužni su da lokalnoj samoupravi dostave spisak svih podstanara u zgradi i njihove ugovore o stanovanju, a to će od onih koji se prihvate ove funkcije stvoriti potkazivače, kaže profesor Milić Đoković iz Udruženja „Klaster nekretnina“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Upis u prvi razred čeka 65.000 dece u Srbiji

  Upis u prvi razred osnovne škole u školskoj 2024/25. biće tradicionalno u periodu između 1. aprila i kraja maja, a iz Ministarstva prosvete kažu da na upis čeka gotovo 65.000 dece u Srbiji, od […]

  Preko 300 novih startap kompanija u protekle dve godine

  Srpski inovacioni ekosistem nastavlja impresivan rast, sa preko 300 novih startapa u protekle dve godine, 28 odsto čine mladi osnivači, starosti 15 do 29 godina, a 22 odsto startap kompanija je u […]