• Uskoro tržište rada Srbije, Severne Makedonije i Albanije: Do posla bez boravišne i radne dozvole

  U Skoplju su u okviru inicijative Otvoreni Balkan potpisana dva protokola koji će omogućiti uspostavljanje slobodnog tržišta rada za zemlje Otvorenog Balkana – u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Uskoro tržište rada Srbije, Severne Makedonije i Albanije: Do posla bez boravišne i radne dozvole
  Foto: Pixabay

  Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović rekao je za RTS da je potpisivanjem tih protokola završen administrativni deo koji se tiče formiranja jedinstvenog tržišta rada.

  „To znači da će radnici iz Albanije ili Severne Makedonije moći da dođu u Srbiju da rade bez ikakvih administrativnih i bilo kakvih drugih prepreka ili za te građane ili za njihove poslodavce, i da će moći slobodno da rade u Srbiji bez potrebe da imaju boravišnu dozvolu, da imaju neke radne dozvole. Naravno, isto važi i za državljane Srbije ako odu u Albaniju ili Severnu Makedoniju“, rekao je Jovanović.

  Građani ove tri zemlje mogu da konkurišu na tržištu rada preko portala elektronske uprave, preko svih nacionalnih portala.

  „Svako ko ima nalog na portalu elektronske uprave moći će istovremeno da postane i građanin Otvorenog Balkana i da dobije svoj Open Balkan ID broj i odmah da aplicira za slobodan pristup tržištu rada. Dobiće jedinstvenu potvrdu sa QR kodom, sa kojom će moći da ode kod svog poslodavca“, objašnjava Jovanović.

  Podseća da je prelazak granica odavno omogućen samo sa ličnom kartom, kao i da će sve to zajedno pomoći u daljem razvoju naše privrede, bržoj fluktuaciji radne snage, što je, kako kaže, bitno i u kontekstu projekta Ekspo 2027.

  Jovanović navodi da ćemo imati uvid u sva slobodna radna mesta u tri države, kao i da su nacionalne službe za zapošljavanje sastavni deo tog sistema.

  Drugi protokol znači da se sa nalogom na e-upravi jedne zemlje mogu koristiti elektronske usluge na portalima drugih zemalja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Koliko se zarađuje u Srbiji po delatnostima

  Prosečna neto plata u Srbiji prošle godine, za dvanaest meseci, iznosila je 86.007 dinara, što je oko 732 evra. Za godinu dana plate su nominalno porasle 14,8 odsto. Iz godine u godinu praktično […]

  Isplata februarskih penzija samostalcima

  Isplata penzija za februar korisnicima iz kategorije samostalnih delatnosti počinje danas, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) i naveo da će tada početi isplata […]