• VAŽNE INFORMACIJE: Batut izdao uputstvo kako, gde i kojom vakcinom se imunizuju tinejdžeri

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Nastaviti sa vakcinacijom dece kako uzrasta od 16 i 17 godina, tako i onih mlađih od 12 do 15 godina, stav je struke, glavna je poruka novog uputstva za vakcinaciju dece koje je objavio „Batut“.

   

  U njemu je detaljno objašnjeno kad i kako deca različitog uzrasta mogu da se vakcinišu, što je njihova aspolutna preporuka.

  Tinejdžeri 16-17 godina

   

  Tako, tinejdžeri uzrasta 16 i 17 godina mogu da se vakcinišu protiv Covid-19 infekcije Pfizer-BioNTech vakcinom, koja je odobrena za osobe uzrasta 16 godina i starije, po preporuci nadležnog pedijatra, navodi se u stručno-metodološkom uputstvu za vanrednu preporučenu imunizaciju protiv Covid-19.

  Vanrednu preporučenu imunizaciju protiv Covid-19, prema naredbi Ministarstva zdravlja, organizuju i sprovode nadležne zdravstvene ustanove u skladu sa Stručno-metodološkim uputstvom Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” za sprovođenje vanredne preporučene imunizacije.

  Tinejdžeri 12-15 godina

   

  Ono što se takođe ističe je i neophodnost vakcinacije dece od 12 do 15 godina.

  – Potrebno je nastaviti sa promptnom vakcinacijom dece koja pripadaju ugroženim kategorijama. Tu spadaju deca sa imunološkim deficitom, oboleli od teških plućnih, srčanih ili bubrežnih oboljenja, te onkoloških, metaboličkih, endokrinoloških, uključujući gojaznu decu +2 ili + 3 SD, kao i svih drugih bolesti koje dete izlažu riziku za težak oblik kovid-19) uz saglasnost roditelja i dobijenu preporuku pedijatra subspecijaliste – stoji u novoj preporuci Batuta.

  Navodi se i da se sprovoditi vakcinaciju sve druge dece uzrasta 12 do 15 godina uz saglasnost roditelja i ukoliko nema kontraindikacija, što utvrđuje pedijatar.

  – Kod dece sa preležanom infekcijom kovid-19 (dokazanom laboratorijski) vakcina se može primeniti najranije šest meseci nakon infekcije, imajući u vidu naučnu literaturu koja ukazuje da deca imaju dobar imunski odgovor čak i ukoliko su imala blaži klinički oblik, navodi se u uputstvu.

  Vakcinacija dece uzrasta 12-15 godina vršiće se u Domovima zdravlja, odsek za imunizaciju dece, pedijatrijskim odeljenjima bolnica ili na posebnim punktovima. Ukoliko dođe do pojave težih neželjenih događaja nakon primene prve doze vakcine, kao što su miokarditis ili perikarditis, primenu vakcine treba obustaviti, navedeno je uputstvu koje se nalazi na sajtu Batuta.

  Fajzer testira vakcinu za mlađe od 12 godina

   

  Kompanija Fajzer nedavno je navela da je počela testiranje vakcine protiv Kovida 19 kod dece mlađe od 12 godina, a trenutno se testira manja doza vakcine.

  U studiji učestvuje oko 4.500 dece iz SAD, Finske, Poljske i Španije.

   

   

  Nastaviti sa vakcinacijom dece kako uzrasta od 16 i 17 godina, tako i onih mlađih od 12 do 15 godina, stav je struke, glavna je poruka novog uputstva za vakcinaciju dece koje je objavio „Batut“

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Ko od frilensera nije podneo poresku prijavu plaća i zateznu kamatu

  Ukoliko frilenseri nisu podneli poresku prijavu do kraja oktobra ove godine, na raspolaganju im je mogućnost podnošenja neblagovremene poreske prijave. To znači da, pored poreza i doprinosa, treba da izračunaju i plate zateznu kamatu, čiji iznos zavisi od visine prijavljenih prihoda i broja dana kašnjenja.

  Zemljotres u Petrovcu na Mlavi

  Zemljotres magnitude 3,6 jedinica Rihterove skale pogodio je danas u 9:47 Petrovac na Mlavi, objavio je Republički seizmiološki zavod.

  Pravo na dostojanstvenu smrt: Šta je eutanazija i kako zakon u Srbiji gleda na ubistvo iz samilosti

  Kada govorimo o eutanaziji neizbežno je i moralno pitanje o tome da li imamo pravo da nekoga usmrtimo, kao i da li se iza ovog čina kriju opasnosti za zloupotrebu? Do sada su u Evropskoj uniji aktivnu eutanaziju omogućile Holandija, Belgija, Portugal, Španija i Nemačka. Van Evropske unije, to je moguće u Švajcarskoj, a pasivna eutanazija je moguća u Norveškoj, Švedskoj, Finskoj i Austriji. Međutim, u Srbiji trenutno ne postoji zakon koje omogućava ovaj izbor.

  Svako peto dete u Srbiji doživelo neki oblik seksualnog uznemiravanja, trauma ostaje do kraja života i nosi posledice

  U akciji Evropola i Interpola, pre nekoliko dana, u više zemalja uhapšeno je 39 seksualnih predatora. Srbija je u toj akciji pružila podršku, ali na teritoriji naše zemlje nije bilo privođenja. Iz kandži zlostavljača spaseno je troje dece, koja su bila deo lanca trgovine ljudima. U Srbiji se godišnje prijavi najmanje 400 slučajeva seksualnog zlostavljanja dece, a sve češće žrtve postaju i manipulacijom fotografija i snimaka uz pomoć veštačke inteligencije. Trauma koju deca dožive ostaje do kraja života i nosi brojne posledice.