• Za 10 godina više od 100 dece povređeno: Lekari za potpunu zabranu upotrebe pirotehnike

  Ni policijske i inspekcijske kontrole, apeli i kazne ne sprečavaju da tokom praznika pirotehnika dođe u dečije ruke. A povrede koje mogu dobiti zbog neopreznosti idu od blagih opekotina, pa sve do trauma zbog kojih su neophodne operacije i bolničko lečenje.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Za 10 godina više od 100 dece povređeno: Lekari za potpunu zabranu upotrebe pirotehnike
  Foto: Pixabay

  U poslednjih 10 godina 102 deteta su dobila povrede zbog korišćenja pirotehnike i eksplozivnih naprava, a oko 20 odsto tog od tog broja je zadržano na bolničkom lečenju. Većina je i operisana zbog ozbiljnosti povreda.

  Doktorka Dragana Petrović Popović, specijalista plastične rekonstruktivne i estetske hirurgije i subspecijalista onkologije kaže da je ovo period godine kada se pirotehnika i petarde najviše koriste i kada najviše dolazi do zloupotreba i povreda.

  „Čak sam, spremajući se za ovo gostovanje, došla do neke cifre od 150 dece. Podatke za odrasle, starije od 18 godina nemam. Ja sam lekar koji leči populaciju stariju od 18 godina, ti ljudi jesu zakonski punoletni, ali koristeći pirotehniku i pokazujući neozbiljnost i neodgovornost, još su deca“, kaže.

  Istakla je da je cela struka za potpunu zabranu upotrebe pirotehnike, ne samo kod maloletnih osoba.

  „Povrede su teške, to nije obična opekotina, povrede su eksplozivne, to je eksplozivna naprava, mogu biti i opekotine, i teške i mutilantne, dolazi i do amputacije, gubitka sluha, vida… Najčešće su povrede lica i šake, teške telesne povrede, koje iziskuju i operativno lečenje“, ističe ona.

  Prevencija je, kaže, „zaista jednostavna“.

  „Nemojte kupovati deci petarde i nemojte ih koristiti. Oni koji se povrede upućuju se da pozovu Hitnu pomoć, ili da se upute u Tiršovu ili Institut za majku i dete, a ukoliko su punoletni, onda na plastičnu hirurgiju. Prva pomoć je ukloniti termički izvor, potom eventualno hladnom vodom hladiti taj deo tela i uputiti se lekaru“, kaže.

  Petarde mogu uzrokovati i stres.

  „Ne samo kod dece sa autizmom i smetnjama u razvoju, nego i kod svih hroničnih bolesnika, osoba sa Daunovim sindromom… Jasno vam je, kao i svima nama, eksplozivne naprave, jak zvuk, bleštava svetlost, dovode do izvesne vrste uznemirenja. Apelujem, zamislite kako se kuče ili mače sklanja i beži, tako se osećaju i deca, male bebe zdrave, izuzetno senzibilne na jak zvuk, svetlost, ne znaju šta se dešava, to doživljavaju kao da im je život u opasnosti. Pre nego što neko baci petardu treba da pomisli na to“, apeluje ona.

  Iz MUP najavljuju da je u proceduri zakon kojim će se pooštriti kazne, to sad reguliše Zakon o javnom redu i miru, kazne mogu da idu i do 100.000 dinara.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Upis u prvi razred čeka 65.000 dece u Srbiji

  Upis u prvi razred osnovne škole u školskoj 2024/25. biće tradicionalno u periodu između 1. aprila i kraja maja, a iz Ministarstva prosvete kažu da na upis čeka gotovo 65.000 dece u Srbiji, od […]

  Preko 300 novih startap kompanija u protekle dve godine

  Srpski inovacioni ekosistem nastavlja impresivan rast, sa preko 300 novih startapa u protekle dve godine, 28 odsto čine mladi osnivači, starosti 15 do 29 godina, a 22 odsto startap kompanija je u […]