• Za pet godina 22.000 zahteva za priznavanje stranih diploma

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  U proteklih pet godina koliko postoji Agencija za kvalifikacije ona je dobila oko 22.000 zahteva za priznavanje stranih školskih isprava, a izdala je oko 19.800 rešenja o priznavanju diploma, izjavio je juče direktor ove agencije Časlav Mitrović.

  On je povodom pet godina rada ove agencije koje se obeležava konferencijom u Privrednoj komori Srbije, novinarima rekao da agencija dobija dosta zahteva za priznavanje isprava na svim nivoima i da je posebno u proteklih godinu dana bio veliki priliv i stranih državljana i naših koji se vraćaju da rade u Srbiji.

  „U protekle dve godine smo napravili sistem da ovi zahtevi mogu da se podnose elektronski”, rekao je on.

  Objašnjavajući šta još agencija radi Mitrović je naveo da se ona bavi i izradom standarda kvalifikacija na svim nivoima, kao i da izdaje rešenja za rad javno priznatim organizatorima obrazovanja odraslih.

  „Za ovih pet godine izradili smo po novoj metodologiji oko 110 standarda kvalifikacija i nastavljamo dalje da ih radimo za visoko obrazovanje. Vodimo registar kvalifikacija i u njega je uneto oko 4.600 domaćih kvalifikacija, od čega je oko 1.500 kvalifikacija koje su trenutno aktivne, odnosno još mogu da se stiču na teritoriji Srbije”, rekao je on.

  Kada je reč o registru javno priznatih organizatora obrazovanja odraslih, naveo je da u Srbiji ima oko 150 organizatora sa oko 350 programa.

  Dodao je da Agencija učestvuje i u priznavanju prethodnog učenja, a bavi se i karijernim vođenjem i savetovanjem mladih, prenosi Tanjug.

   

  U proteklih pet godina koliko postoji Agencija za kvalifikacije ona je dobila oko 22.000 zahteva za priznavanje stranih školskih isprava, a izdala je oko 19.800 rešenja o priznavanju diploma, izjavio je danas direktor ove agencije Časlav Mitrović.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za 21. maj

  I narednih dana nastavlja se nestabilno, pravo majsko vreme, sa čestim pljuskovima. Sutra će i košava duvati. Ciklon će se premeštati preko severa Italije ka Nemačkoj donoseći Srbiji […]

  Srbija druga u Evropi po broju kockarnica

  Prema podacima Udruženja priređivača igara na sreću, u Srbiji ima 2.900 sportskih kladionica, što je tri puta više posmatrano po glavi stanovnika nego što je to slučaj u Italiji, pet puta […]