• Zabrivanjajuća statistika: Svaki peti mladi vozač pogine vozeći bez dozvole

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Prema statisci, svaki peti mladi vozač pogine vozeći bez vozačke dozvole, a da bi se to promenilo potrebno je da se u sistem školovanja uvedu predmeti koji će edukovati mlade o rizicima i opasnostima u saobraćaju, izjavio je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić.

  „Mladi vozači su često bez vozačke dozvole, negde oko 22 odsto svih poginulih mladih vozača u trenutku nezgode nije imalo vozačku dozvolu. Skoro svaki peti mladi vozač pogine jer upravlja vozilom bez vozačke dozvole“, kazao je Pešić za Tanjug.

  Tokom vikenda, devojka (19) upravljala je vozilom na Adi bez vozačke dozvole i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, te tako ugrozila javni saobraćaj, a komentarišući taj slučaj Pešić navodi da porodica i sistem obrazovanja snose odgovornost za obrazovanje dece u saobraćaju.

  „Potrebno je da kroz sistem školovanja imamo saobraćajno obrazovanje i vaspitanje, kroz predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje treba da postoje predmeti koji će se baviti bezbednosti u saobraćaju da bi mladi ljudi, odnosno deca, učila o rizicima i opasnostima u saobraćaju, kazao je Pešić.

  On je podsetio da Agencija nekoliko godina unazad radi kampanju „Na maturu bez automobila“ navodeći da se pre desetak dana dogodila saobraćajna nezgoda u kojoj su stradali maturanti Politehničke škole u Kragujevcu, zbog čega je kampanja podignuta na nacionalni nivo.

  „Kao što znamo, vožnja automobila i alkohol ne idu zajedno, a bliži se period proslava matura. Ovo je bila prilika da srednjoškolci sa “pijanim naočarima“ pokušaju da izvedu neke osnovne radnje i vide koliko to njihovo samopouzdanje, koje imaju kada sednu za volan, ne pomaže u trenutku kada dođe do pijanstva. Na ličnom primeru su se uverili koliko nemaju kontrolu i koliko je opasno da u tom trenutku voze“, kazao je Pešić.

   

  Prema statisci, svaki peti mladi vozač pogine vozeći bez vozačke dozvole, a da bi se to promenilo potrebno je da se u sistem školovanja uvedu predmeti koji će edukovati mlade o rizicima i opasnostima u saobraćaju, izjavio je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  PIO fond: Pokušaj prevare penzionera

  Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) saopštio je danas da dobijaju informacije od korisnika da ih nepoznate osobe zovu telefonom i upućuju gde da preuzmu penzionerske kartice, te ističu da Fond PIO tako ne poziva korisnike i da je reč o pokušaju prevare penzionera.

  Nije bezbedno kupovati lekove putem interneta

  Već je poznato da je odnedavno lek Ozempik jedan od traženijih na tržištu lekova, ali ne samo zbog toga što se koristi u lečenju dijabetesa tipa 2, već zbog toga što ga mnogi, bez saveta i preporuke lekara koriste kako bi smršali. To je dovelo do nestašice tog leka i u apotekama kod nas, a poslednjih dana priča je otišla još dalje uz informacije da se pojavio i falsifikat Ozempika. Nije bezbedno kupovati lekove putem interneta, a u našoj zemlji to je čak i zakonom zabranjeno, poručuju stručnjaci.

  U četvrtak počinje 15. Filmski festival Merlinka

  Petnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka počinje sutra, 7. decembra u 20 časova svečanim otvaranjem u Domu Omladine Beograda. Na otvaranju će, uz predstavljanje programa festivala, biti obeleženo i 20 godina od smrti Vjerana Miladinovića Merlinke, po kome je festival i dobio ime. Prisutnima će se obratiti Daniel Emeri, ambasador Australije u Srbiji, i australijsko-makedonski reditelj Goran Stolevski, koji će otvoriti festival.