• Zadatke rešava više od 64.700 osmaka: Testom iz matematike danas počinje proba male mature

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Testom iz matematike danas počinje proba male mature za sve osmake u Srbiji. Oni će sutra polagati srpski jezik i test iz izbornog predmeta. Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić kaže za Euronews Srbija da je proba male mature verna simulacija završnog ispita koja znači učenicima jer mogu da procene stepen svog znanja.

  Probni test iz matematike počinje danas u 12 sati, a iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, sutra u 9 časova, dok se treći test iz izbornog predmeta polaže istog dana u 11.30 sati. Ministarstvo prosvete saopštilo je da će probni završni ispit polagati 64.747 učenika

  Probni završni ispit organizuje se da osmaci provere svoje znanje, ali i da se upoznaju sa procedurama u vezi sa polaganjem završnog ispita.

  „Ovo je verna simulacija procesa završnog ispita – od dolaska u školu, preuzimanja đačkih knjižica, obrasca 41 od odeljenskih starešina, raspoređivanje po učionicama, popunjavanje obrazaca, aktivnosti tokom završnog ispita, da test urade hemijskom olovkom da ne ostale popunjeno grafitnom olovkom“, rekao je Pašić.

  Ovo je prva generacija osmaka koja će umesto kombinovanog testa, kao treći test, polagati jedan od pet predmeta po izboru – istorija, geografija, fizika, hemija, biologija. Do sada su na kombinovanom testu osmaci rešavali zadatke iz svih pet predmeta.

  Promena kombinovanog testa

  Pašić podseća da su učenici već imali priliku da se upoznaju kako će izgledati treći test, jer su 15. juna prošle godine imali „probu probe“i upoznali se sa novim konceptom završnog ispita.

  „Samom Strategijom razvoja obrazovanja je predviđeno da se radi revizija završnog ispita. Odluka je doneta da to bude u okviru kombinovanog testa. Mišljenje stručne javnosti je da koncept kombinovanog testa nema pun kapacitet i da su neminovne izmene. Roditelji i učenici zastupaju stav da je to preveliko opterećenje za učenike, preterani stres“, naveo je Pašić.

  Najveći broj učenika, njih 38 odsto opredelio se da polaže test iz biologije, za geografiju 29 odsto, za istoriju oko 16 odsto, njih devet odsto se prijavilo da polaže hemiju kao izborni predmet, dok se osam procenata odlučilo za fiziku.

  Osim trećeg testa na maloj maturi promenjen je i način bodovanja. Uspeh iz škole nosi 60 bodova, dok se na maloj maturi može ostvariti 40. Testovi iz matematike i srpskog nose po 14 bodova, dok treći test nosi 12 bodova.

  Sve spremno za probu

  Direktori škola kažu da je sve spremno za probu završnog ispita. Već su preuzeli testove. Pripreme za malu maturu odavno su počele, ali će biti intenzivirane kada se osmaci raspuste. Postoji i portal e-vežbaonica, gde učenici mogu samostalno da vežbaju. Pašić kaže da je do sada urađeno više od 2,5 miliona zadataka.

  Učenici osmog razreda završni ispit će polagati 21, 22. i 23. juna. Na malu maturu moraju da izađu svi osmaci, jer je to kruna osnovnog obrazovanja. Da bi upisali željenu srednju školu važno je da ostvare što bolji rezultat na testiranju.

  Testom iz matematike danas počinje proba male mature za sve osmake u Srbiji. Oni će sutra polagati srpski jezik i test iz izbornog predmeta. Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić kaže za Euronews Srbija da je proba male mature verna simulacija završnog ispita koja znači učenicima jer mogu da procene stepen svog znanja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Plivačka štafeta Srbije šampion Evrope

  Štafeta Srbije 4 x 100 slobodno u muškoj konkurenciji je šampion Evrope. Velimir Stjepanović, Nikola Aćin, Justin Cvetkov i Andrej Barna su napravili jedan od najvećih uspeha u istoriji srpskog […]