• Zagrevanje i suša karakteristični za leta u Srbiji

  Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Goran Pejanović izjavio je danas da su zagrevanja i pojava suše karakteristični za letnje mesece u Srbiji, napomenuvši da je zadnjih 25 godina bilo osam velikih suša što su nanele veću štetu, poput suše 2012. godine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zagrevanje i suša karakteristični za leta u Srbiji
  Foto: Pixabay

  On je u izjavi za Tanjug dodao da leta u Srbiji mogu biti topla, ali sparna, sa viškom vodene pare i viškom padavina, u kojima dolazi do izlivanja reka.

  „Prošle godine u junu preko pedesetak opština u Srbiji zabeležilo je izlivanje reka, znači i bujične poplave su isto tako karakteristične za letnje periode. Što se tiče Mediterana, tu je uobičajeno visoka temperatura sa dosta šumskih i drugih požara“, naveo je on.

  Pejanović kaže da su meteoalarmi već postali svakodnevica, naročito u toplim mesecima, kada dolazi do razvoja konvektivne oblačnosti, odnosno vrlo visokih oblaka u kojima je strujanje po tridesetak metara u sekundi, istakavši da su u Evropi najčešće štete uzrokovane vremenskim olujama.

  Prema njegovim rečima, pokrenuta je promena klime odnosno globalno zagrevanje pre 200 godina, kada je počeo masovno da se koristi ugalj za dobijanje energije u transportne svrhe, kada je počela da se povećava koncentracija ugljen-dioksida i ostalih gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi, zbog čega je dolazilo do povećanja temperature.

  „Za stotinak godina temperatura atmosfere u donjem delu povećala se za jedan stepen, temperatura okeana za oko 0.8 stepeni, tako da možemo da kažemo da se nalazimo u dobu kad nam se dešava globalno zagrevanje. To globalno zagrevanje zavisi direktno od emisije ugljen-dioksida u vazduhu“, objasnio je on.

  Pejanović dodaje da svetska zajednica pokušava da smanji tu emisiju, kako bi se smanjio i porast temperature i vodene pare u atmosferi, koji izaziva ekstremne vremenske događaje, poput superćelijske oluje, poplava.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vremenska prognoza za 21. jul

  U nedelju promenljivo, toplo, sparno i nestabilno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, češćim ujutro i pre podne, dok se posle podne očekuju uglavnom u brdsko-planinskim predelima. […]