• Zarada od izdavanja stanova i vikendica na dan i više hiljada evra – većina vlasnika nema nalepnicu i ne plaća porez

  Izdavanje kuća i stanova na dan više se nego dobro isplati, i u svetu i kod nas. Nema evidencije o tome koliko se nepokretnosti izdaje na taj način u Srbiji, ali se procenjuje da je samo u Beogradu više od hiljadu i po. Cena ide i do 200 evra za stan na dan. Na tu zaradu malo ko plaća porez.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zarada od izdavanja stanova i vikendica na dan i više hiljada evra – većina vlasnika nema nalepnicu i ne plaća porez
  Foto: Pixabay

  Na obroncima Zlatara sve više meštana gradi apartmane za rentiranje. Izdavanje kuće na dan je od 25 pa i do 100 evra za luksuznije objekte.

  Vlasnik nekretnine koji izdaje stan na dan dužan je da ima nalepnicu na vratima stana koju izdaje Sekretarijat za turizam. Ali u praksi retko ko to čini. Obaveza upravnika zgrade jeste da evidentira stanove koji se izdaju na dan.

  „Ono što je vidljivo u poslednje vreme i sa čim se susrećemo u kompleksima velikim i luksuznim, jeste da određeni vlasnici stanova uzimaju po 20 stanova, oni ih komercijalizuju, izdaju ih kao stan na dan. Problem na koji nailazimo kod izdavanja stana dan jesu, na primer, neki praznici, kao što je Nova godina. Tada je bitno da ako je apartman kategorizovan za tri osobe i budu tri osobe u stanu, da se ne prava neke proslave, da ne bude veliki broj gostiju, jer samim tim ugružena je i bezbednost tih gostiju“, ističe Ljubiša Banovački, predsednik upravnika zgrada Beograd.

  Više od 13.000 nepokretnosti se izdaje na dan

  U resornom ministarstvu kažu da su za kategorizaciju smeštaja stan na dan nadležne lokalne samouprave i da u centralnom informacionom sistemu u Srbiji takvih nepokretnosti ima više od 13.000.

  „Veliki broj objekata, apartmana koji se na neregistrovan, nelegalan način i ugostitelja koji pružaju te usluge na nelegalan način obavlja pre svega i u Beogradu kao glavnom gradu koji je jedan od ključnih centara i destinacija za obilazak i dolazak pre svega stranih turista, ali i domaćih. Naravno takve situacije se zatiču i u našim velikim turističkim centrima, pre svega na planinama i Kopaoniku i na Zlatiboru, Zlataru, ali i u banjskim centrima“, objašnjava Dunja Đenić, pomoćnica ministra za turizam.

  Zakonima o trgovini i ugostiteljstvu regulisano je paušalno oporezivanje izdavanja stanova na dan. Za one koji ne prijave da se time bave predviđene su i kazne do 350.000 dinara.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija