• Zbirke zadataka za pripremu osmaka za završni ispit dostupne od 24. januara

  Zbirke zadataka iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i izbornog testa, koji obuhvata zadatke iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije za pripremu osmaka za završni ispit biće u prodaji od 24. januara.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zbirke zadataka za pripremu osmaka za završni ispit dostupne od 24. januara
  Foto: Pixabay

  Zbirke su na srpskom i jezicima nacionalnih manjina, a izdanja iz matematike i srpskog, odnosno maternjeg jezika sadrže po 450 zadataka, dok kombinovana zbirka iz pet izbornih predmeta sadrži po 120 zadatka po predmetu, raspoređenih na osnovni, srednji i napredni nivo.

  Zbirke su zajedničko izdanje Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Prosvetnog pregleda, a na kraju publikacija nalaze se rešenja.

  „Osnovni zadatak zbirki je da đacima približe model zadataka koji će se naći na završnom ispitu u junu i da im omoguće da samostalno vežbaju i proveravaju znanje“, saopšteno je iz Prosvetnog pregleda.

  Dodaju da ukoliko osmaci budu marljivo vežbali, zbirke im mogu garantovati uspeh na maloj maturi, jer je u izradi zadataka učestvovalo oko stotinu nastavnika iz osnovnih i srednjih škola i sa fakulteta, čime je, navode priređivači publikacija, „osiguran kvalitet u svim traženim elementima“.

  Sve publikacije mogu da se kupe u knjižari „Prosvetnog pregleda“ u Beogradu, knjižarama „Službenog glasnika“”, Zavoda za udžbenike i drugim knjižarama širom Srbije.

  Sve tri zbirke zajedno koštaju 1.600 dinara. Pojedinačno, cena zbirke za srpski ili maternji jezik je 600 dinara, dok zbirka za matematiku i kombinovana zbirka koštaju po 500 dinara. Za one koji žele da vežbaju zadatke i van ovih zbirki, u prodaji je i publikacija sa testovima sa završnih ispita prethodnih godina.

  Mala matura 2024. rezervisana je za 17, 18. i 19. jun. Počinje testom iz srpskog jezika, drugi dan se polaže matematika, dok je treći dan rezervisan za izborni predmet.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Kako (zaista) da reklamirate račune za struju?

  Više građana je dobilo značajno veće račune za struju u odnosu na prethodnu godinu, što je izazvalo burne reakcije. U javnosti su se pojavile razne teorije o tome da su u pitanju posledice […]