• Žitounija: Zbog duga države, mlinari će smanjiti isporuku brašna T-500 u malim pakovanjima

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Udruženje „Žitounija“ saopštilo je da će, zbog duga države od 240 miliona dinara za brašno tipa 500, mlinovi biti prinuđeni da trgovinama smanje isporuke tog brašna u manjim pakovanjima do 5 kg.

  „Mlinovi su u februru, martu i aprilu ove godine bili prinuđeni da pšenicu kupuju na tržištu jer je Republička direkcija za robne rezerve nije isporučila po subvencionisanim cenama, a brašno u pakovanjima od kilogram do pet kilograma su prodavali po zamrznutim cenama od 36 do 44 dinara, zavisno kako je kod kog proizvođača zatečeno stanje pre ograničavanja rasta cena u novembru prošle godine“, rekao je za Betu direktor tog udruženja Zdravko Šajatović.

  Dodao je da zbog rasta cene pšenice na tržištu, koja je sada 42 dinara po kilogramu, više nije moguće prodavati brašno po cenama od 36 do 44 dinara jer je u vreme ograničavanja cene brašna pšenica koštala 23 dinara.

  Mlinari, prema njegovim rečima, sada prave velike gubitke u proizvodnji brašna i biće prinuđeni da smanje isporuku malih pakovanja, do pet kilograma i brašno ponude u većim pakovanjima, od 25 kilograma čija cena nije zamrznuta.

   Šajatović je rekao da ni posle više intervencija nisu dobili odgovor od države kada će platiti dug.

  „Minimalna cena brašna, sada kada je cena pšenice dostigla 42 dinara, iznosi 54,6 dinara“, rekao je Šajatović. 

  „Žitounija“ je, kako je rekao, nadležnim ministarstvima poljoprivrede i finansija dostavila veliki broj zahteva i urgencija da u skladu sa Zakonom o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda iz budžeta mlinovima hitno isplate razliku između stvarne tržišne i uredbom ograničene cene brašna tipa 500 za februar, mart i april, ali bez ikakvog uspeha.

  Dodao je da će „zbog neodgovornog postupanja nadležnih ministarstava finansijski onesposobiti mlinove da u predstojećoj žetvi kupe i uskladište odgovarajuće količine pšenice iz ovogodišnjeg roda“.

   

  Udruženje „Žitounija“ saopštilo je da će, zbog duga države od 240 miliona dinara za brašno tipa 500, mlinovi biti prinuđeni da trgovinama smanje isporuke tog brašna u manjim pakovanjima do 5 kg.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  U Srbiji žive 356.404 osobe sa invaliditetom

  U Sr­bi­ji ži­vi 356.404 oso­be sa in­va­li­di­te­tom, sve­do­če po­da­ci Re­pu­blič­kog za­vo­da za sta­ti­sti­ku (RZS) iz­ve­de­ni iz po­sled­njeg po­pi­sa sta­nov­ni­štva.

  Za vantelesnu oplodnju sa doniranim reproduktivnim ćelijama prijavilo se oko 2.000 žena

  Za godinu dana, koliko traje prijavljivanje za vantelesnu oplodnju o trošku države sa doniranim reproduktivnim ćelijama, od decembra prošle godine, preko e-Uprave, prijavilo se oko 2.000 žena koje žive u zajednici ili bez partnera. RFZO je do sada odobrio taj postupak za 866 žena, urađeno je 390 postupaka, a potvrđeno 75 trudnoća.

  Iznos sredstava iz javnih izvora za proglašene izborne liste 25,39 miliona RSD

  Iznos sredstava iz javnih izvora, koji se dodeljuje podnosiocima proglašenih izbornih lista za izbor narodnih poslanika Skupštine Srbije, koji su dali izjavu da će koristiti sredstva iz javnih izvora za pokriće troškova izborne kampanje, utvrđen je u visini od 25.394.444,44 dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija.