• Bogataši su u protekloj godini više novca nasledili, nego što su zaradili

  U protekloj godini više novca je akumulirano kroz nasledstvo, nego što je zarađeno poslovnim poduhvatima.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Bogataši su u protekloj godini više novca nasledili, nego što su zaradili
  Foto: Pixabay

  To se prvi put desilo otkako je švajcarska kompanija UBS pre deset godina počela da prati bogatstvo najbogatijih ljudi na svetu.

  Veliki transfer bogatstva dobija značajan zamah kako mnogi preduzetnici milijarderi stare, rekao je Benjamin Kavali, koji nadgleda strateške klijente u jedinici za globalno upravljanje bogatstvom u kompaniji UBS.

  On je istakao da se očekuje da takav trend bude nastavljen i u narednih 20 godina, jer više od 1.000 milijardera može da prenese svojoj deci 5,2 biliona dolara.

  Kompanija UBS, koja za klijente ima svakog drugog milijardera u svetu, navodi da su od aprila prošle, do aprila ove godine, 53 osobe nasledile 150,8 milijardi, što je više od 140,7 milijardi, koliko su akumulirala 84 nova milijardera zahvaljujući svojim poslovima.

  U protekloj godini broj milijardera u svetu uvećan je za sedam odsto i sada ih je 2.544, a njihovo kombinovano bogatstvo poraslo je za devet procenata na 12 biliona dolara, pri čemu nije uzeta u obzir inflacija.

  To je manje od rekordnih 13,4 biliona dolara, koliko je registrovano 2021. godine, kada je globalna zajednica milijardera porasla na 2.686 osoba.

  „Ekonomska, geopolitička i politička neizvesnost u poslednje vreme predstavljaju izazov za stvaranje preduzetničkog bogatstva“, rekao je glavni investicioni direktor za porodične i institucionalne klijente upravljanja bogatstvom u UBS Maks Kunkel.

  Prvi put je Evropa predvodila rast bogatstva milijardera, pošto je „razmetanje u kupovini nakon pandemije“ podiglo profit i cene akcija vodećih kompanija za luksuznu robu, sa sedištem u Francuskoj, od čega su veliku korist imale porodice milijardera koje stoje iza njih, navodi se u izveštaju.

  To uključuje predsednika kompanije LVMH Bernarda Arnoa i njegovo petoro dece. Arno je treći najbogatiji čovek na svetu, sa neto vrednošću od 167 milijardi dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera, a ispred njega su samo Ilon Mask i Džef Bezos.

  Dok su milijarderi u oblasti tehnologije i zdravstva akumulirali najveće bogatstvo u protekloj deceniji, u izveštaju se ukazuje na „rane pokazatelje uvećanja bogatstva industrijskih milijardera“, među kojima su indijski Gautam Adani, iz multinacionalnog konglomerata Adani grupa, i Mukeš Ambani.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  Postupak EU protiv Tiktoka mogao bi da traje mesecima

  Od prošlog leta kineska kompanija Tiktok i druge velike internet-platforme moraju da se pridržavaju Zakona o digitalnim uslugama EU, a Brisel je najavio pokretanje formalnog postupka protiv […]

  Preminuo Andreas Breme

  Legendarni nemački fudbaler Andreas Breme preminuo je danas u 64. […]

  Zemljotres pogodio Sarajevo

  Zemljotres jačine 4,2 jedinice po Rihterovoj skali pogodio je Sarajevo jutros oko 9.20 sati. […]

  Najtopliji januar od kada se vodi evidencija

  Planeta nastavlja da obara rekorde. Januar 2024. godine globalno je bio najtopliji prvi mesec u godini od kako se vodi evidencija. To je osmi mesec zaredom koji obara rekorde, dok su temperature […]