• EU zvanično usvojila direktivu o pravu na popravku uređaja

  EU je zvanično usvojila novu direktivu o pravu na popravku uređaja koja treba da podstakne ljude da popravljaju kupljene proizvode umesto da kupuju nove.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  EU zvanično usvojila direktivu o pravu na popravku uređaja
  Foto: Pixabay

  Kako se navodi na sajtu Evropskog parlamenta, za direktivu o pravu na popravku uređaja je glasalo 584 poslanika, dok je samo troje bilo protiv, uz 14 uzdržanih.

  Evropska unija već zahteva od kompanija da ponude minimalnu dvogodišnju garanciju na proizvode, ali nova pravila idu korak dalje.

  Kompanije su prema novim pravilima nakon isteka garancije i dalje obavezne da popravljaju uobičajene proizvode za domaćinstvo, uključujući pametne telefone, televizore, mašine za pranje veša, usisivače i druge predmete.

  Ako se proizvod pokvari dok je pod garancijom, potrošači mogu da biraju između zamene ili popravke.

  Ako se odluče za popravku, garancija će biti produžena na godinu dana.

  Pravila nalažu da kompanije moraju da ponude popravke po razumnoj ceni kako se kupci ne bi namerno odvraćali od popravke svog proizvoda.

  EU će od proizvođača zahtevati da obezbede rezervne delove i alate, a istovremeno će im zabraniti korišćenje „ugovornih klauzula, hardverskih ili softverskih tehnika koje ometaju popravke“.

  Nova pravila će stupiti na snagu kada budu objavljena u Službenom listu EU, a države članice Evropske unije će imati dve godine da ih usvoje u svom zakonodavstvu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  Ranjen slovački premijer Robert Fico

  Slovački premijer Robert Fico ranjen je kada je na njega pucano u gradu Handlova, udaljenog 150 kilometara od Bratislave, javljaju slovački […]