• Kreiran elektronski nos u Italiji, otkriva poreklo i svežinu vina

  Elektronski nos koji je osmislila italijanska naučnica Sonja Fredi u stanju je da nanjuši poreklo i svežinu vina, saopštio je danas Katolički univerzitet u Breši.Fizičarka iz Breše i koordinatora projekta „Od nanostruktura do veštačke inteligencije: elektronski nos za zaštitu i valorizaciju vinske baštine“, kreirala je ovaj uređaj na univerzitetskom odseku za fiziku.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kreiran elektronski nos u Italiji, otkriva poreklo i svežinu vina
  Foto: Pixabay

  „Elektronski nos otkriva molekularne biomarkere i utire put novim metodama kontrole kvaliteta“, navodi se u saopštenju Univerziteta, prenosi Ansa.

  Kako se napominje, hrana i piće emituju određene molekule gasa koji mogu da ukažu na to da li je proizvod svež ili pokvaren.

  Nos detektuje ove molekule biomarkera zahvaljujući analizi isparljivih komponenti i potencijalno se može primeniti u različitim oblastima kao što je kontrola kvaliteta, svežine i porekla proizvoda.

  Vino karakteriše oko 800 različitih organoleptičkih i isparljivih komponenti koje identifikuju ne samo njegov hemijski sastav ili vrstu korišćenog grožđa već i njegovo poreklo.

  Poslednjih godina, vinska industrija je zahtevala sve brže i pouzdanije tehnike za proveru porekla DOCG ili DOC vina a upotreba elektronskog nosa, zahvaljujući visokoj osetljivosti senzora je tehnika koja postaje sve popularnija u ovoj oblasti.

  Elektronski nos je testiran u laboratoriji na različitim uzorcima, kao što su amonijak, aceton i sirćetna kiselina, indikatori falsifikovanih vina.

  Zatim su na red došla i stvarna ispitivanja raznih vina, kako za proveru njihove svežine, posebno generičkog belog vina za kuvanje, tako i za prepoznavanje različitih vrsta.

  Testirana su razna bela i crvena vina proizvedena u Lombardiji (Pinot grigio, Pinot rochoo, Lugana, chardonnai, Sauvignon, Prosecco, Rime rose).

  Pokazalo se da je elektronski nos sposoban da prepozna svežinu i poreklo generičkog belog vina i da prepozna različita vina sa visokom preciznošću.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  Postupak EU protiv Tiktoka mogao bi da traje mesecima

  Od prošlog leta kineska kompanija Tiktok i druge velike internet-platforme moraju da se pridržavaju Zakona o digitalnim uslugama EU, a Brisel je najavio pokretanje formalnog postupka protiv […]

  Preminuo Andreas Breme

  Legendarni nemački fudbaler Andreas Breme preminuo je danas u 64. […]

  Zemljotres pogodio Sarajevo

  Zemljotres jačine 4,2 jedinice po Rihterovoj skali pogodio je Sarajevo jutros oko 9.20 sati. […]

  Najtopliji januar od kada se vodi evidencija

  Planeta nastavlja da obara rekorde. Januar 2024. godine globalno je bio najtopliji prvi mesec u godini od kako se vodi evidencija. To je osmi mesec zaredom koji obara rekorde, dok su temperature […]