• Kreiran elektronski nos u Italiji, otkriva poreklo i svežinu vina

    Elektronski nos koji je osmislila italijanska naučnica Sonja Fredi u stanju je da nanjuši poreklo i svežinu vina, saopštio je danas Katolički univerzitet u Breši.Fizičarka iz Breše i koordinatora projekta „Od nanostruktura do veštačke inteligencije: elektronski nos za zaštitu i valorizaciju vinske baštine“, kreirala je ovaj uređaj na univerzitetskom odseku za fiziku.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Kreiran elektronski nos u Italiji, otkriva poreklo i svežinu vina
    Foto: Pixabay

    „Elektronski nos otkriva molekularne biomarkere i utire put novim metodama kontrole kvaliteta“, navodi se u saopštenju Univerziteta, prenosi Ansa.

    Kako se napominje, hrana i piće emituju određene molekule gasa koji mogu da ukažu na to da li je proizvod svež ili pokvaren.

    Nos detektuje ove molekule biomarkera zahvaljujući analizi isparljivih komponenti i potencijalno se može primeniti u različitim oblastima kao što je kontrola kvaliteta, svežine i porekla proizvoda.

    Vino karakteriše oko 800 različitih organoleptičkih i isparljivih komponenti koje identifikuju ne samo njegov hemijski sastav ili vrstu korišćenog grožđa već i njegovo poreklo.

    Poslednjih godina, vinska industrija je zahtevala sve brže i pouzdanije tehnike za proveru porekla DOCG ili DOC vina a upotreba elektronskog nosa, zahvaljujući visokoj osetljivosti senzora je tehnika koja postaje sve popularnija u ovoj oblasti.

    Elektronski nos je testiran u laboratoriji na različitim uzorcima, kao što su amonijak, aceton i sirćetna kiselina, indikatori falsifikovanih vina.

    Zatim su na red došla i stvarna ispitivanja raznih vina, kako za proveru njihove svežine, posebno generičkog belog vina za kuvanje, tako i za prepoznavanje različitih vrsta.

    Testirana su razna bela i crvena vina proizvedena u Lombardiji (Pinot grigio, Pinot rochoo, Lugana, chardonnai, Sauvignon, Prosecco, Rime rose).

    Pokazalo se da je elektronski nos sposoban da prepozna svežinu i poreklo generičkog belog vina i da prepozna različita vina sa visokom preciznošću.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Svet

    Novembar ove godine drugi najtopliji u istoriji merenja

    Novembar 2024. bio je drugi najtopliji novembar u istoriji, posle rekordnog prošlogodišnjeg, pokazuju podaci iz najnovijeg klimatskog biltena koji je objavila Služba za klimatske promene […]