Pandemija virusa kovid-19 prekinula je lance snabdevanja hranom u Evropi, ali se u narednih nekoliko meseci očekuje lagani oporavak u toj industriji, rečeno je danas na regionalnom vebinaru „Prehrambeno-preradivački sektor – moguća strategija za centralnu i istočnu Evropu“.
Ipak, region centralne i istočne Evrope ekonomski je manje uzdrman posledicama krize izazvane kovidom 19 od drugih regiona u Evropi, rečeno je na seminaru.
Diskusiju su organizovale francuske privredne komore u Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Srbiji, Češkoj, Slovačkoj i Hrvatskoj, a predstavnici prehrambeno – prerađivačkog sektora ukazali su da je taj sektor veoma značajan za pitanje sigurnosti hrane za Evropu kada je reč o dostupnosti proizvoda, olakšavanje pristupa potrošača prerađenim proizvodima.
Takođe, istakli su da je to osnova ekonomske stabilnosti i održivog razvoja u Evropi.
Jakub Olipra iz Odeljenje za makroekonomsku analizu Kredi agrikol grupe u Poljskoj naveo je da je zbog korona virusa došlo do prekida lanca snabdevanja hranom u Evropi, kao i da je primećen širok pad proizvodnje hrane, koji je bio praćen povećanjem zaliha.
Udari izazvani kovidom19 na industriju hrane su, kako kaže, u svakoj evropskoj zemlji zavisili od restrikcija koje su uvele njihove vlade, zatim od izloženosti izvozu i strukturi potrošnje hrane.
„Narednih meseci doći će do postepenog oporavka u industriji hrane u Evropi u skladu sa popuštanjem restriktivnih mera i povećanjem ekonomskih aktivnosti, kao i ponovnim usporavljanjem lanaca snabadevanja hranom“. Korona virus je dosta pogodio lace snabdevanja u ovom sektoru“, naveo je Olipra.
Ukazao je da bi ti problemi mogli sa korona virusom mogli izazvati protekcionizam, kao i da će veliki broj kompanija u tom sektoru promeniti svoje strategije kako bi obezbedile stabilnost prodaje i svojih zaliha.
Takođe, očekuju se i izvesne promene u ponašanju potrošača, dodao je Olipra.
Šef za implementaciju regionalnih inicijativa o poljoprivrednoj trgovini i integraciji na tržište u Organizaciji za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim nacijama (FAO) Meri Keni je rekla da je ta organizacija veoma aktivna u ovom regionu po pitanju aktuelne situacije i da pomaže države u agro sektoru.
Ona je rekla da je prošle godine akcenat bio na strkturnim reformama politika, ali da je i dalje javna potrošnja u agro sektoru relativno mala, ako se uporedi sa njegovim znacajem za ekonomiju.
Keni kaže da poljoprivreda i prehrambeni sistemi nastavljaju da se oporavljaju od uticaja kovida 19 , uticaja i ukazala na značaj ulaganja u održive prehrambene sisteme kako bi se rešio problem prekomerne težine i gojaznosti ljudi.
Ona je istakla da je i ova situacija pokazala koliko je važno da se dostignu održivi prehrambeni sistemi, kao i da važnu ulogu ima privatni sektor.
Dodala je da su prethodnih godina skoro sve zemlje u regionu centralne i istočne Evrope povećale i diverzifikovale proces proizvodnje hrane.
Generalni direktor u kompaniji Aleego iz Češke Maksim Brivios rekao je da ima puno izazova u prehrambeno – prerađivačkom sektoru ne samo u Evropi već i na globalnom nivou.
On je ukazao da na značaj novih tehnologija koje usvajaju kompanije u poljoprivredi, kao što je upoterba satelita i dronova kako bi se nadzirali i kontrolisali usevi.
Kaže da se sve više radi na organskoj proizvodnji hrane i da su tržišta centralne i istočne Evrope spremna za takvu proizvodnju, kao i da je meju njima i Srbija.
Šef međunarodne kancelarije za srednju i istočnu Evropu Kredi agrikol grupe u Austriji Dominik Sigros je rekao da su posebno u regionu zainteresovani za Rumuniju, Srbiju i Poljsku.
Istakao je da je očigledno da je region centralne i istočne Evrope manje pogođen od drugih regiona koji su ozbiljnije ekonomski uzdrmani.
Pandemija virusa kovid-19 prekinula je lance snabdevanja hranom u Evropi, ali se u narednih nekoliko meseci očekuje lagani oporavak u toj industriji, rečeno je danas na regionalnom vebinaru „Prehrambeno-preradivački sektor – moguća strategija za centralnu i istočnu Evropu“.