• Naredno totalno pomračenje trajaće duže i Sunce će biti aktivnije

  Naredno totalno pomračenje Sunca, koje će biti vidljivo u Severnoj Americi, dogodiće se 8. aprila i očekuje se da će trajati duže od prethodnog, kao i da će tada biti pojačane aktivnosti zvezde.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Naredno totalno pomračenje trajaće duže i Sunce će biti aktivnije
  Foto: Pixabay

  Totalno pomračenje tokom koga će Mesec u potpunosti zakloniti Sunčev disk, trajaće gotovo četiri i po minuta, što je duplo duže od prethodnog takvog događaja 2017. godine, piše Sajns njuz.

  U aprilu će Sunce biti blizu solarnog maksimuma, što je vrhunac njegovog 11-godišnjeg ciklusa aktivnosti.

  Kao rezultat toga, svetle struje plazme nalik na latice protezaće se od spoljašnje atmosfere Sunca.

  Povećanje solarne aktivnosti takođe povećava šanse za izbacivanje koronalne mase, velikog oblačića vrućeg gasa zarobljenog u petlji magnetnog polja koje se odbacuje sa površine Sunca.

  Kako se navodi naučnici će prilikom pomračenja koristiti instrumente pri posmatranju u pokušaju da bolje razumeju kako Sunce generiše jonosferu i kako sloj plazme utiče na prenos sa satelita i radija.

  Duže vreme za posmatranje pomračenja i aktivnije Sunce učiniće događaj zanimljivijim za posmatrače, koji će bez opreme moći da vide izbacivanje koronalne mase, ako do njega dođe.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  Postupak EU protiv Tiktoka mogao bi da traje mesecima

  Od prošlog leta kineska kompanija Tiktok i druge velike internet-platforme moraju da se pridržavaju Zakona o digitalnim uslugama EU, a Brisel je najavio pokretanje formalnog postupka protiv […]

  Preminuo Andreas Breme

  Legendarni nemački fudbaler Andreas Breme preminuo je danas u 64. […]

  Zemljotres pogodio Sarajevo

  Zemljotres jačine 4,2 jedinice po Rihterovoj skali pogodio je Sarajevo jutros oko 9.20 sati. […]

  Najtopliji januar od kada se vodi evidencija

  Planeta nastavlja da obara rekorde. Januar 2024. godine globalno je bio najtopliji prvi mesec u godini od kako se vodi evidencija. To je osmi mesec zaredom koji obara rekorde, dok su temperature […]