• Novi zemljotres u Zagrebu, teško povređeno petnaestogodišnje dete, vojska na ulicama

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Novi zemljotres jačine 2,8 stepeni pogodio je danas u 16:16 Zagreb. Epicentar zemljtresa bio je kod Sopota na dubini od samo 2 kilometra, prenosi Index. Hrvatski mediji navode da se novi zemljotres jako osetio u skoro celom Zagrebu. U tri potresa koji su se dogodili jutros, povređeno je 17 osoba, a 15-godišnjica devojčica je u kritičnom stanju i lekari se bore za njen život.

  Na ulicama glavnog grada Hrvatske su vatrogasci i vojska, koji su intervenisali na mestima gde je bilo zaglavljenih građana u stanovima i liftovima. Bilo je, međutim, i ozbiljnih požara. Gorela je trafostanica na Bukovcu, težak požar vrlo bitne centrale u Draškovićevoj ulici i požar krova u Kozari putevima.

  „Na terenu su sve raspoložive snage, molimo građane da se pripaze pri kretanju kroz grad pošto je ogroman broj dimnjaka i krovova oštećeno. Također vas molimo da ogradite opasne delove oko objekata kako ne bi došlo do povređivanja“, poručili su iz Javne vatrogasne jedinice u Zagrebu.

  Direktor Civilne zaštite Damir Trut izjavio je danas da nakon jutrošnjih zemljotresa ima povređenih, ali da je reč o laganijim povredama.

  On je naveo da je u Adžijinoj ulici urušen objekt i da je nekoliko ljudi ostalo unutra.

  „Snage su na terenu i pokušavaju da ih izvuku“, dodao je Trut.

  Zagrebačka policija objavila je prve zvanične podatke o šteti, prema kojima je do 11 sati utvrđeno da je ukupno 66 oštećenih objekata i 23 automobila.

  Situacija u hrvatskoj metropoli počela je da se normalizuje tek oko podneva.

  Inače, iz policije je potvrđeno da je u stanu u Đorđićevoj ulici dete rođeno 2004. godine teško povređeno.

  „Najveći broj objekata i automobila je oštećen u samom centru Grada. Oštećene su Zagrebačka katedrala i crkva u Palmotićevoj ulici, a na području Dubrave uz prijavu o oštećenjima više objekata, oštećena je i crkva u Čučerju“, navodi se u saopštenju.

  Zagreb je rano jutros pogodila serija potresa, a najjači udar je bio u 6.24, magnitude 5,5.

  Snažna podrhtavanja tla izazvala su paniku među građanima koji su istrčali iz svojih domova i sklonili na mesta koje su smatrali sigurnima.

  U tih sat vremena u Zagrebu je vladala apsolutna anarhija, neki delovi grada ostali su i bez struje, semafori su se ugasili, pred benzinskim pumpama počele su se formirati ogromne kolone…

  Upravo je u tim trenucima saobraćaj možda bio veća opasnost od samog potresa, budući da su retki stajali na crvenom svetlu, piše zagrebački Jutarnji list.

  Pravi haos je nastao i u zagrebačkim bolnicama gde je takođe bilo većih oštećenja.

  Posebno je potresna scena, kažu, bila ona ispred porodilišta u Petrovoj gde su majke s bebama naprasno morale izaći na ulicu po velikoj hladnoći.

  U bolnicu se na kraju nisu ni vratili, jer je procenjeno da stara zgrada u Petrovoj nije sigurna. Prebačene su u noviju zgradu, a deo njih u Dubravu.

  Policija je četiri sata nakon potresa odlučila da zatvori Trg bana Josipa Jelačića i okolne ulice, a u istim trenucima na trgu su se stacionirali kamioni Hrvatske vojske čiji će pripadnici pomoći u raščišćavanju grada.

  Evropski mediteranski seizmološki centar objavio je da je epicentar prvog potresa tla, registrovanog posle 6.24, bio sedam kilometara severno od Zagreba, na dubini od 10 kilometara.

  Dva snažna potresa, prvi jačine 5,3 i drugi jačine 5,0 stepeni pogodila su jutros Zagreb i izazvala štetu na zgradama. U 7.01 se osetio novi zemljotres, koji je trajao nešto kraće od prvog.

  Znatno oštećena zgrada Sabora

  U seriji od potresa znatno je oštećena zgrada parlamenta, javlja Hina. Na zgradi je urušen deo krova i oštećeni su dimnjaci, saopšteno je iz Sabora.

  U zgradu niko ne može da uđe dok to ne budu odobrili statičari. Zbog oštećenja isključeni su voda, struja i gas. U zgradi se s obzirom na to da je nedelja, nalaze samo pripadnici obezbeđenja.

  U zemljotresu oštećena i Zagrebačka katedrala

  Znatna šteta nanesena je i Zagrebačkoj katedrali. Sa južnog tornja otpao je vrh na kome se nalazi krst i oštetio krov Nadbiskupskog dvora, koji je pretrpeo još veću štetu nego katedrala, prenosi zagrebački Večernji list.

  Rektor Zagrebačke katedrale monsinjor Josip Kuhtić izjavio je da je Nadbiskupski dvor vrlo oštećen, a da se u katedralu još ne sme.

  Oštećena i pravoslavna crkva

  Oštećena je i Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg na Cvetnom trgu, a povređenih nema, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve uz nekoliko fotografija oštećenog hrama.

  Đakon Dragan Radić je za Informativnu službu SPC rekao da među sveštenicima SPC i članovima njihovih porodica nema povređenih.

  Na sajtu SPC objavljene su fotografije postradalog hrama i zdanja u okolnim ulicama koje je napravio đakon Dragan Radić.

   

  Potres se osetio i u Sloveniji

  Snažan zemljotres u Zagrebu osetio se u gotovo celoj Sloveniji. U Dobovi, slovenačkom pograničnom gradu, oko 25 kilometara od Zagreba, čula se glasna tutnjava i stvari su padale sa polica, prenosi agencija STA.

  Zemljotres se sa različitim intenzitetom osetio u celoj Sloveniji.

  Plenković: Najjači zemljotres u 140 godina

  „Zemljotres koji je jutros pogodio Hrvatsku najjači je u poslednjih 140 godina”, izjavio je danas premijer Andrej Plenković i pozvao gađane na oprez.

  „Mi ćemo za sada preporučiti da svi budu van zgrada“, rekao je premijer.

  „Imali smo dve kontradiktorne poruke, prvo ostanite u kućama, zbog korona virusa, a onda je bio potres. Seizmolozi će vam reći šta će struka da kaže o potresima i dodatnim podrhtavanjima. Intenziviraćemo sve aktivnosti i upravljaćemo ovom krizom, kao i krizom sa virusom“, rekao je Plenković.

  On je zamolio sve građane da isključivo poštuju uputstva Štaba civilne zaštite.

  Rekao je da su angažovani vojska i sve gradske službe na raščišćavanju štete po Zagrebu i nastojaće da se što pre osposobi saobraćaj.

  Statičari će, istakao je, pregledati zgrade.

  „Niko u ovom trenutku ne može da zna koliko su oštećene zgrade, posebno starije“, rekao je Plenković i dodao da će poseban fokus biti na bolnice.

  Seizmolog: Glavni udar prošao

  Seizmolog Krešimir Kuk izjavio je za Hrvatski radio da veruje da je „glavni udar“ prošao i da će naknadni potresi biti slabiji, i građanima poručio da ne nasedaju na informacije o navodnim novim, još jačim potresima.

  „Potresi se ne najavljuju, ne predviđaju, nemojmo stvarati paniku, za to nema mesta“, poručio je Kuk.

  Iz Službe za hitne situacije Grada Zagreba građani su pozvani da ne ulaze u zgrade koje su oštećene.

  Nuklearna elektrana Krško nije oštećena, a snabdevanje električnom energijom se normalizuje.

  Novi zemljotres jačine 2,8 stepeni pogodio je danas u 16:16 Zagreb. Epicentar zemljtresa bio je kod Sopota na dubini od samo 2 kilometra, prenosi Index. Hrvatski mediji navode da se novi zemljotres jako osetio u skoro celom Zagrebu. U tri potresa koji su se dogodili jutros, povređeno je 17 osoba, a 15-godišnjica devojčica je u kritičnom stanju i lekari se bore za njen život.

   
   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet