• Od sutra skuplje sezonske putarine u Hrvatskoj

  Od 1. jula do 30. septembra Hrvatska ponovo uvodi sezonske putarine skuplje za deset odsto, osim za kamione i autobuse, saopšteno je iz Hrvatskih autocesta.  

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Od sutra skuplje sezonske putarine u Hrvatskoj
  Foto: Pixabay

  Tako će od ponedeljka, 1. jula za I grupu vozila cena putarina na auto-putu A1 na deonici od Zagreba do Karlovca koštati 2,80 evra umesto dosadašnjih 2,50 evra, dok se na deonici Zagreb – Dugopolje cena povećava na 26,40 evra umesto dosadašnjih 24 evra.

  Deonica auto-putem Zagreb – Rijeka koštaće 10,10 evra, a do sada je bila 9,20 evra, dok će na deonici Zagreb – Goričan koštati 6,40 evra, umesto 5,80 evra, koliko je bilo do sada.  

  Deonica Zagreb – Lipovac na A3 poskupljuje na 18,60 evra sa 16,90 evra, a Zagreb – Osijek na 17,70 evra sa 16,10 evra.  

  Iz HAC-a podsećaju da su sezonske cene putarina uvedene 2017. godine, ali i da se poslednje četiri godine (tokom i nakon kovid pandemije) nisu primenjivale, kao jedna od mera podrške građanima i ekonomiji u turističkoj sezoni.  

  Isto tako navode da je HAC ulaskom Hrvatske u evrozonu u konverziji cena putarine zaokruživao iznose na jednu decimalu, čime je korisnicima omogućio niže cene. Na primer, ako je putarina u konverziji iznosila 20,17 evra, HAC ju je zaokružio na 20,10 evra umesto na 20,20 evra.  

  „Posledično, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja saobraćajem u letnjim mesecima“, navodi se u saopštenju HAC-a.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  Očekivani radni vek u Srbiji kraći od proseka EU

  Očekivani prosečni radni vek u Evropskoj uniji je 36,9 godina, a u nekim zemljama je duži od 40 godina, dok je u Srbiji ispod proseka evropskih zemalja, saopštio je danas […]