• Okeani i mora sve zagađeniji: Mame delfini preko mleka truju svoje bebe

  Dok ljudsko majčino mleko pomaže bebama da ojačaju imuni sistem, nova studija da majka delfina prenosi trajne organske zagađivače (POP) na svoje mlade i tako ih „truje“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Okeani i mora sve zagađeniji: Mame delfini preko mleka truju svoje bebe
  Foto: Pixabay

  Naučnici su analizirali kako se lipofilna jedinjenja, uključujući DDT, PCB, PBDE, HCH i CHLD, akumuliraju u salu morskih sisara i kako se ovi zagađivači prenose sa ženki u laktaciji na njihovo potomstvo, prenosi N1.

  Naučnici su prikupili uzorke placente, krvi i mleka parova delfina majka/dete da bi procenili dinamiku prenosa zagađivača od majke. Studija je merila početne nivoe POP-a, koji su pojedinačno varirali, a bili su povezani sa uzrastom i reproduktivnom istorijom ženki.

  Davn Noren, vodeći autorka studije, navela je u izjavi Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA) da novorođenčad delfina dobijaju najveću koncentraciju zagađivača ubrzo po rođenju, a to je vreme kada su najranjivija.

  „Sisari se i dalje neurološki razvijaju nakon rođenja, tako da je velika izloženost u ranoj fazi i velika briga za njihov dalji razvoj“, dodao je Noren.

  Prema istraživanjima ovim POP-ovima, zagađivačima, je potrebno mnogo vremena da se razgrade u životnoj sredini i da se bioakumuliraju u lancu ishrane jer se skladište u salu morskih životinja.

  Sa porastom zagađenja morskih voda koncentracija ovih supstanci postaje sve viša u telima životinja zbog lanca ishrane, uključujući delfine i druge morske sisare.

  „Istraživanjem je primećeno da su se koncentracije u serumu i mleku majke delfina smanjivale tokom vremena dojenja dok su se nivoi POP u njihovim bebama povećavali“, rekao je Noren.

  Ovi nalazi su pružili važne informacije o tome kako se zagađivači šire u okeanu i pomogli da se razume opasnost zagađenja po delfine, ali i mlade kitove.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  EU uvodi velike promene za vozače

  Ministri saobraćaja država članica EU usvojili su zajedničko stajalište o novim pravilima u području bezbednosti na putevima, koja uključuju direktivu o vozačkim dozvolama i razmenu informacija.

  ChatGPT slavi prvi rođendan: Evo kako je u jednoj godini promenio svet

  ChatGPT je pokrenut 30. novembra 2022. godine, označavajući početak razdoblja koje mnogi opisuju kao revolucionarno doba veštačke inteligencije. Svega nekoliko dana nakon lansiranja, ChatGPT je doživeo izuzetnu popularnost i za kratko vreme se svrstao u jedan od najpopularnijih softvera na planeti.

  Grčka povećava turističke takse

  Grčka vlada namerava da poveća turističke takse i usmeri očekivani prihod od 600 miliona evra u fond za sanaciju štete koje izazivaju klimatske promene, izjavio je premijer Kirijakos Micotakis.