• Olakšan put do nemačkog pasoša i dvojnog državljanstva

  Zakon o državljanstvu o kojem se dugo raspravljalo u Nemačkoj stupio je na snagu, čime se olakšava sticanje nemačkog pasoša i posedovanje dvojnog državljanstva.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Olakšan put do nemačkog pasoša i dvojnog državljanstva
  Foto: Pixabay

  Reforma naturalizacije koju je predložila trostranačka koaliciona vlada levog centra omogućava ljudima da postanu nemački državljani, a da zadrže svoje prvobitno državljanstvo.

  Sada je moguće da se podnese zahtev za državljanstvo nakon pet godina života u Nemačkoj, umesto prethodnog uslova od osam godina, uz obavezu da su ispunjeni ostali uslovi, prenela je agencija DPA.

  Deca rođena u Nemačkoj od roditelja iz inostranstva dobiće nemačko državljanstvo ako jedan roditelj ima legalan boravak u Nemačkoj pet godina, a ne osam.

  Ukoliko kandidati pokažu „posebna dostignuća u integraciji“ kroz naročito dobar učinak u školi, na poslu ili kroz građanski angažman, moguće je da dobiju državljanstvo nakon samo tri godine.

  Važan aspekt novog pravila je da ljudi koji dobiju nemačko državljanstvo neće morati da se odreknu državljanstva svoje matične zemlje, što je ranije u Nemačkoj bilo moguće samo za stanovnike drugih zemalja EU.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  Očekivani radni vek u Srbiji kraći od proseka EU

  Očekivani prosečni radni vek u Evropskoj uniji je 36,9 godina, a u nekim zemljama je duži od 40 godina, dok je u Srbiji ispod proseka evropskih zemalja, saopštio je danas […]