• Ovo će biti najveće pretnje po bezbednost dece na internetu u ovoj godini

  Većina dece danas ima pristup pametnom telefonu ili tabletu, a primetno je i da sve ranije počinju da se upoznaju sa digitalnim svetom i tehnologijom. Zbog toga je važno da roditelji znaju koje najnovije sajber pretnje ciljaju decu kako bi ih bolje zaštitili. Stručnjaci kompanije Kaspersky istražuju neke od glavnih trendova sa kojima bi roditelji trebalo da se upoznaju kako bi zaštitili svoje mališane na internetu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ovo će biti najveće pretnje po bezbednost dece na internetu u ovoj godini
  Foto: Unsplash

  Deca će sve više koristiti AI alatke

  Prema istraživanju Ujedinjenih nacija, oko 80 odsto mladih tvrdi da koristi veštačku inteligenciju (AI) više puta dnevno. Sa razvojem veštačke inteligencije, pojavile su se brojne, malo poznate, aplikacije sa naizgled bezopasnim funkcijama, poput filtera na slikama. Međutim, kada deca ubace fotografije u takve aplikacije, ne mogu biti sigurni u kojoj će bazi podataka njihove fotografije završiti i da li će ih neko zloupotrebiti.

  Štaviše, neke AI aplikacije, posebno četbotovi, omogućavaju da se lako pristupi sadržaju koji je neprikladan za najmlađe. Na primer, postoji mnoštvo AI četbotova koji su posebno dizajnirani da koriste erotične sadržaje. Čak i u slučajevima kada se traži provera starosti, neka deca mogu sakriti stvarni uzrast.

  Porast napada na decu gejmere

  Prema najnovijim onlajn statistikama, 91 odsto dece uzrasta 3-15 godina igra video igre na nekom pametnom uređaju. Za neke igre, glasovno i tekstualno ćaskanje sa drugim igračima je sastavni deo iskustva. Kako je sve više mladih ljudi na internetu, kriminalci mogu izgrade „virtuelno poverenje“. Prvo, sajber kriminalci stiču poverenje mladih igrača tako što ih namamljuju poklonima ili obećanjima o prijateljstvu, a kada steknu poverenje lako dobijaju njihove lične podatke tako što im predlažu da kliknu na fišing link koja preuzima zlonamerni fajl na njihov uređaj koji deluje kao mod za Minecraft ili Fortnite.

  Razvoj FinTech industrije za decu su novi tip pretnji

  Sve veći broj banaka pruža specijalizovane proizvode i usluge prilagođene deci, uključujući i bankarske kartice namenjene mlađim uzrastima, čime postaju podložni finansijskim i konvencionalnim prevarama, poput obećanja besplatne konzole PlayStation 5 ili druge vredne imovine nakon unosa podataka o kartici na fišing sajtu. Koristeći tehnike socijalnog inženjeringa, sajber kriminalci mogu da zloupotrebe poverenje dece tako što će se predstavljati kao njihovi vršnjaci tražeći podatke o kartici ili transfer novca.

  Pretnje korišćenjem smart kućnih uređaja

  Uprkos sve većem broju slučajeva zloupotreba pametnih kućnih uređaja, proizvođači ne žure da stvore bolju tehnologiju koja preventuje potencijalne napade. Međutim, to znači da kriminalci mogu da iskoriste decu za sajber napade. Na primer, ako kriminalci pristupe pametnim uređajima dok je dete samo kod kuće, mogu da ih kontaktiraju i traže lične podatke – ime, adresa i vreme kada roditelji nisu kod kuće – ili broj kreditne kartice roditelja. Tako će, pored hakovanja uređaja, postojati rizik od gubitka finansijskih sredstava ili fizičkog napada.

  Deca će tražiti da se poštuje njihova online privatnost

  Kako deca sazrevaju i postaju svesnija, tako traže više privatnosti, kako u realnom, tako i u virtuelnom svetu. Shodno tome, kada roditelji saopšte da žele da instaliraju neku aplikaciju za nadzor, neće sva deca to mirno prihvatiti. Zbog toga roditelji moraju pažljivo da komuniciraju sa svojom decom o bezbednosti na internetu i važnosti nadzornih aplikacija, uz poštovanje privatnosti. To znači uspostavljanje jasnih granica i očekivanja od deteta.

  Deca i aplikacije

  Ako aplikacija nije dostupna u njihovom regionu najmlađi korisnici će tražiti alternative, koje često mogu biti rizične. Čak i ako se obrate zvaničnim prodavnicama aplikacija kao što je Google Play, i dalje rizikuju da postanu plen sajber kriminalaca. U periodu od 2020. do 2022. istraživači kompanije Kaspersky pronašli su više od 190 aplikacija zaraženih virusom Harly Trojan na Google Play-u, koje su naplaćivale usluge korisnicima bez njihovog znanja. Procenjuje se da je broj preuzimanja ovih aplikacija bio oko 4,8 miliona, ali stvaran broj oštećenih može biti mnogo veći.

  „Kao što vidimo, mnogi trendovi koji se dešavaju u društvu utiču i na decu, čineći ih potencijalnim metama napadača. Ovo uključuje razvoj i sve veću popularnost AI alatki i pametnih kućnih uređaja, kao i gejming i FinTech industrija. Zbog toga je od ključne važnosti da od malih nogu naučite decu osnovama sajber bezbednosti – kako da ne upadnu u zamku, koje sajber pretnje vrebaju tokom igranja i kako pravilno da zaštite lične podatke. Ovih pretnji trebaju da budu svesne sve generacije“, zaključuje Andrej Sidenko, stručnjak za bezbednost i privatnost iz kompanije Kaspersky.

  Preporuke roditeljima

  • Redovno se informisati se o najnovijim pretnjama i aktivno pratiti onlajn aktivnosti dece, kako bi se stvorilo što bezbednije onlajn okruženje.
  • Važno je da roditelji ostvare otvorenu komunikaciju sa svojom decom o potencijalnim rizicima sa kojima se mogu susresti i da primenjuju jasne smernice kako bi bili sigurniji.
  • Da bi pomogli roditeljima da upoznaju svoju decu šta je bezbednost na internetu, stručnjaci kompanije Kaspersky razvili su Kaspersky Cybersecurity Alphabet sa ključnim konceptima sajber bezbednosti. U ovoj knjizi dete će se upoznati sa novim tehnologijama, naučiti glavna pravila o sajber bezbednosti, saznati kako da izbegnu onlajn pretnje i prepoznaju trikove koje prevaranti koriste. Nakon što roditelji zajedno pročitaju ovu knjigu sa mališanima, lakše će prepoznati sajt za krađu identiteta, kako funkcionišu VPN i QR kodovi, šta su honeypots i encryption, i kakvu ulogu imaju u savremenoj sajber bezbednosti. Zainteresovani mogu besplatno preuzeti PDF verziju knjige i proći kroz osnove sajber bezbednosti sa svojim detetom.
  • Da bi roditelji zaštitili svoje dete od preuzimanja zlonamernih fajlova tokom igranja, savetujemo da instaliraju pouzdano bezbednosno rešenje na svom uređaju.
  • Uz prave alate kao što je aplikacija kompanije Kaspersky za digitalno roditeljstvo Safe Kids, roditelji mogu efikasno da zaštite svoju decu od sajber pretnji u digitalnom svetu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  Postupak EU protiv Tiktoka mogao bi da traje mesecima

  Od prošlog leta kineska kompanija Tiktok i druge velike internet-platforme moraju da se pridržavaju Zakona o digitalnim uslugama EU, a Brisel je najavio pokretanje formalnog postupka protiv […]

  Preminuo Andreas Breme

  Legendarni nemački fudbaler Andreas Breme preminuo je danas u 64. […]

  Zemljotres pogodio Sarajevo

  Zemljotres jačine 4,2 jedinice po Rihterovoj skali pogodio je Sarajevo jutros oko 9.20 sati. […]

  Najtopliji januar od kada se vodi evidencija

  Planeta nastavlja da obara rekorde. Januar 2024. godine globalno je bio najtopliji prvi mesec u godini od kako se vodi evidencija. To je osmi mesec zaredom koji obara rekorde, dok su temperature […]