• Slovenija zaštitila partizanske pesme zbog budućih generacija

  U registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Slovenije uvršteno je oko 100 partizanskih pesama koje se nalaze u raznim bibliotekama i arhivama s ciljem da budu sačuvane za buduće generacije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Slovenija zaštitila partizanske pesme zbog budućih generacija
  Foto: Unsplash

  Nekada obavezan deo zajedničkog kulturnog prostora Jugoslavije podrazumevao je i mnoštvo partizanskih pesama. Današnje generacije gotovo da ih i ne znaju, a oni stariji ih se sećaju, neki nerado, neki sa setom. No, najsevernija bivša jugoslovenska republika, odlučila je nedavno da ih proglasi za nacionalnu kulturnu baštinu.

  Partizanske pesme nedavno su upisane u registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Slovenije, preneli su slovenački mediji. U registar je uvršteno oko 100 pesama koje se nalaze u raznim bibliotekama i arhivama s ciljem da budu sačuvane za buduće generacije.

  Inicijativu za upis partizanskih pesama u registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Slovenije dao je Partizanski hor koji deluje kao udruženje u Ljubljani sa Ženskim horom Kombinat i Muškim horom Slave klavore iz Maribora.

  U saopštenju slovenačkog Ministarstva kulture se navodi da slovenačke partizanske pesme potiču od narodnih bojnih pesama, a nastale su tokom Drugog svetskog rata.

  Poreklo pesama

  U početku su partizanske, kao i borbene, rodoljubive, radničke i revolucionarne pesme pevale grupe partizanskih boraca koji su bili deo pozorišnih ili kulturnih grupa koje su nastupale na kulturnim manifestacijama u partizanskim jedinicama ili na oslobođenim teritorijama.

  Partizanske pesme govore o borbi, ravnopravnosti i novom svetu koji su partizani tada želeli da izgrade i poručuju o bratstvu i jedinstvu, o ravnopravnosti, o borbi svih naroda protiv fašizma.

  Istoričari kažu da se u Sloveniji pojavio revizionizam, ali da nikada nije nestala važnost antifašističkog pokreta i smatraju da je veličanje partizanskog pokreta I antifašističke borbe nešto što je stvar civilizacijske tekovine i svakako je progresivno i pozitivno ga zaštititi.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Svet

  Očekivani radni vek u Srbiji kraći od proseka EU

  Očekivani prosečni radni vek u Evropskoj uniji je 36,9 godina, a u nekim zemljama je duži od 40 godina, dok je u Srbiji ispod proseka evropskih zemalja, saopštio je danas […]